Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

FILE - In this Monday Nov. 29, 2010 file photo a patient undergoes a pin prick blood test inside a mobile healthcare clinic parked in downtown Johannesburg. Passersby are encouraged to volunteer to be tested for the HIV virus in a "Know Your Status" government drive. The World Health Organization has revised its HIV guidelines to recommend that anyone who tests positive for the virus that causes AIDS should be treated immediately. The U.N. health agency had previously said doctors should wait to treat some people with HIV until their immune systems suggested they were getting sick. But in a statement Wednesday, Sept. 30, 2015, WHO said the new recommendations are based on recent trials that have found early treatment "keeps people with HIV alive, healthier and reduces the risk of transmitting the virus." (AP Photo/Denis Farrell, File)

Ett vanligt sätta att testa sig för HIV är ett snabbt blodtest via ett stickprov. Foto: Denis Farrell/TT

Förra året rapporterades 142 000 nya fall av hiv i Europa. Det är den högsta siffran sedan rapporteringen började på 1980-talet, skriver WHO och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC med anledning av en ny rapport.

Epidemin drivs till stora delar av ökningen i Europas östra delar där antalet fall har mer än fördubblats på tio år. Exempelvis registrerades 350 nya fall av hiv i Sverige 2014, vilket motsvarar 3,6 nya fall per 100 000 invånare. Motsvarande siffror för Ukraina var 15 796 respektive 36,9.

Män som har sex med män är fortfarande den vanligaste smittovägen för de fall som registreras i Europa.

TT