Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Ett ryskt bombplan av typen Su-24 har skjutits ned i norra Syrien. Turkiet uppger att planet skjutits ned efter att ha varnats tio gånger sedan det kränkt turkiskt luftrum. Ryssland nekar till kränkningen.

Turkiskt stridsflyg har skjutit ned ett ryskt bombplan som uppges ha kränkt landets luftrum vid den syriska gränsen, enligt ett uttalande från den turkiska militären. Planet kränkte det turkiska luftrummet trots att det varnades tio gånger på fem minuter, skriver militären, enligt nyhetsbyrån AFP. Två turkiska plan av typen F-16 som patrullerade längs gränsen, var inblandade i nedskjutningen, enligt uttalandet som skriver att planets ursprung är okänt.

Det ryska försvarsdepartementet bekräftar dock att ett ryskt plan har skjutits ned, men uppger att det kraschat på grund av beskjutning från marken, skriver nyhetsbyrån Interfax. Försvarsdepartementet förnekar dessutom att planet kränkt det turkiska luftrummet.

Två piloter sågs hoppa från planet i fallskärm, uppger CNN Türk. En reporter från tv-bolaget uppger att två räddningshelikoptrar syns ovanför platsen där planet skjutits ned. Det pågår strider i området.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu har gett i uppgift till utrikesdepartementet att överlägga med bland andra Nato och FN om utvecklingen vid den syriska gränsen. I oktober sköt Turkiet ner en drönare i närheten av syriska gränsen som visade sig vara rysktillverkad. Nedskjutningen föregicks av flera varningar till Ryssland över kränkningar av det turkiska luftrummet.

Stefan Ring, militärstrategisk analytiker, tror inte att Ryssland kommer att dra i gång någon process och anklaga Turkiet för det som hänt. Snarare tror han att de kommer tona ner det hela.

– Ryssland är ju egentligen den part som är mest beroende av att det inte blir en konflikt med andra länder. Man använder ju den här insatsen till att skapa sig ett internationellt inflytande, säger Ring till TT.
– Snarare kommer de från ryskt håll ytterligare försöka hävda behovet av samarbete och samordning.

TT

Bombflygplanet Su-24

Su-24 är ett rysktillverkat bombflygplan som utvecklades av flygplanstillverkaren Suchoj under 1970-talet och har sedan dess funnits i en rad varianter. Den senaste versionen av flygplanstypen har uppgraderats med modern teknik. Totalt har över 1 400 flygplan av typen Su-24 tillverkats. Ryssland är det land som har flest Su-24 i aktiv tjänst. Men planet används även bland annat av Syrien. Räckvidden anges vara uppåt 300 mil. Natobeteckningen på flygplanstypen är "Fencer". Källa: sukhoi.org, airforce-technology.com