STOCKHOLM 20130408 T‰nk p naturen, tv‰tta inte bilen hemma! S lyder rekommendationen _ men biltv‰ttarna ‰r inte heller alltid s miljˆv‰nliga. I Helsingborg fick 17 av 19 kontrollerade biltv‰ttar anm‰rkning. Foto: Leo SellÈn / SCANPIX / Kod 11350

Foto: Leo Sellén/TT

Att bo i en biltvätthall och jobba för liten lön, eller ingen. En inte helt ovanlig bild enligt Skatteverket som nu vill införa personalliggare på bilverkstäder/tvätthallar, livsmedelsgrossister och skönhetssalonger.

Myndigheten har därför lämnat in ett förslag till Finansdepartementet om att införa personaliggare i de här tre branscherna, en metod som tvingar företag att redovisa vilka som är anställda eller har befunnit sig i verksamheten varje dag.

Svartarbete och utnyttjande av människor som får jobba där är särskilt vanligt i Malmöregionen, rapporterar P4 Malmöhus. Att södra Sverige är många flyktingars första anhalt tros vara en orsak.

– Det finns ett ökat tryck på människor som kommer dit, många stannar i de södra delarna och då utnyttjar man folk på ett sådant sätt. De som kommer, de allra flesta, vill ha en sysselsättning men har svårt att komma in i samhället, och då utnyttjar man dem, säger Conny Svensson som är nationell samordnare på Skatteverket till radion.

Om personalliggare skulle införas i de här tre branscherna skulle svartarbete för 600 miljoner kronor minska, enligt Skatteverkets beräkningar.
– Man slår inte in, det lämnas inte kvitton och det redovisas väldigt lite löner. Vi har sett vid våra kontroller att folk har lämnat lokalerna när vi kommit dit, i några fall har vi sett att folk har bott i sådana hallar där man tvättar och lagar bilar. Det är förskräckligt, säger Conny Svensson vidare.

Branscher som redan i dag ska ha personalliggare enligt lag är frisörer, restauranger och tvätterier. Från och med årsskiftet även byggbranschen.