SUNDSVALL 20140905 Matts Jutterstrˆm fˆrv‰ntas bli ny ordfˆrande fˆr Pappers under kongressdagarna i Sundsvall. Foto: Mats Andersson / TT / kod 62210

Matts Jutterström.  Foto: Mats Andersson/TT

Pappers går in i avtalsförhandlingar med krav på reallöneökningar, reglering av arbetstider, fler timmar till ATK:n och möjlig delpension från 60 år. – Vi har en del tunga frågor som ska baxas igenom, säger Pappers ordförande Matts Jutterström till Dagens Arbete.

Någon siffra på hur mycket förbundet ska kräva i löneökning är inte fastställd. Det görs först under Pappers avtalskonferens i december. Men Mats Jutterström gissar att man hamnar på samma nivå som andra fackliga krav. Alltså kring 2,8 procent, cirka 745 kronor.
– Vi kommer också med ett bud i det häradet, säger han till Dagens Arbete.

Förutom att kräva löneökningar i kronor, vill Pappers att det handlar om reallöneökningar och dessutom en utbyggnad av Arbetstidskontot (ATK)  med nio timmar.
– Vi har ett absolut krav från medlemmarna att vi ska upp i hundra timmar på kontot. Det här är också ett sätt för oss att lyfta andra frågor i anslutning till arbetstiden, säger Mats Jutterström till Dagens Arbete.

Pappers kräver också att pension ska betalas in också för de som är under 25 år och över 65. Dessutom kräver förbundet möjlighet till delpension efter 60.

Mats Jutterström beklagar den spruckna LO-samordningen.
– Nu kommer varje förbund agera för sig och skillnaden ligger i att man inte går fram med några krav på motparterna gemensamt. Men som förbund är vi inte försvagade, däremot är det en förlust för LO att de inte fick ihop det.