STOCKHOLM 2015-11-18 Poliser patrullerar Stockholms centralstation p onsdagskv‰llen. TerrorhotnivÂn i Sverige hˆjdes p onsdagen frÂn tre till fyra p en femgradig skala. En fyra inneb‰r "hˆgt hot", enligt hotnivÂskalan. Fott: Janerik Henriksson / TT / kod 10010

Foto: Janerik Henriksson/TT

Polisen justerar nu ner sin insats efter larmet om ökat terrorhot. Eftersom polisen inte längre klassar arbetet som ”en särskild händelse” kommer färre poliser att delta i arbetet.

– En stor del av den särskilda händelsen var kopplad till en efterlyst person. Nu är han hittad, och det har varit en del efterspel till det. Men polisen behöver hushålla med sina resurser, så därför finns inte behov av någon särskild händelse för närvarande, säger Fredrik Wallén, nationell presschef hos polisen.

Fast polisen har fortfarande höjd beredskap och ökad insatsförmåga till följd av den höjda terrorhotnivån, förklarar han.
– Polisen är på tå, och har höjd vaksamhet, säger han.

Däremot vet han inte om det nu finns ett nationellt beslut för polisen om förstärkningsvapen.
– Jag är osäker om vi fortfarande har ett nationellt beslut. Annars beslutas detta på ledningsnivå från fall till fall, säger Fredrik Wallén.

Om behov finns kan ledningen för polisens nationella operativa avdelning snabbt besluta om att en särskild händelse råder, förklarar han.

Den höjda terrorhotnivån ger också polisen mer resurser för bevakning, förklarar han, därför är hans bedömning att Säpo inte kommer att vilja sänka nivån nu.

Johanna Cederblad/TT