Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Bangladeshi policemen stand guard at the Central Jail where Bangladeshi Nationalist Party leader Salahuddin Quader Chowdhury and Jamaat-e-Islami leader Ali Ahsan Mohammad Mujahid are to be executed in Dhaka, Bangladesh, Sunday, Nov. 22, 2015. Chowdhury was convicted on of charges of torture, rape and genocide during the country's independence war against Pakistan, while Mujahid was found guilty on charges of genocide, conspiracy in killing intellectuals, torture and abduction. (AP Photo)

Foto: AP Photo

Säkerheten har höjts i Bangladesh huvudstad Dhaka efter att två ledande oppositionspolitiker har avrättats genom hängning. Tusentals extrainsatta poliser patrullerar i landets större städer för att stävja den oro som avrättningarna tros kunna skapa.

Under måndagen utlyste landets största islamistparti Jamaat-e-Islami en generalstrejk, men inga våldsamheter har hittills rapporterats, enligt den bangladeshiska nyhetssajten bdnews24.com.

De avrättade männen, Ali Ahsan Mohammad Mujahid och Salahuddin Quader Chowdhury, var dömda för krigsbrott och folkmord i samband med självständighetskriget mot Pakistan 1971. Mujahid var näst högste ledare i Jamaat-e-Islami, medan Chowdhury varit parlamentsledamot och rådgivare till Khaleda Zia, ledare för Nationalistpartiet, det största oppositionspartiet.

Det har varit oroligt i landet sedan domarna för krigsförbrytelser mot oppositionsledare började komma för tre år sedan. Jamaat-e-Islami fick inte delta i valet 2014 och har sagt att avrättningarna är en del i motståndares försök att ”eliminera” partiets ledning. Regeringen menar däremot att rättegångarna är nödvändiga för att landet ska kunna försonas med sin traumatiska historia.

TT