TT-forsk-marknadsfˆring STOCKHOLM 20060303 Vin, vinglas, vinflaska. Foto David Magnusson / SvD / SCANPIX SWEDEN Kod 30000 ***DN OUT (‰ven arkiv)***

Foto: David Magnusson/TT

Många tycker att det dricks för mycket alkohol på jobbrelaterade julbord eller en kickoff. Dessutom upplevs ett tvång att dricka för att passa in.

Det är inte alla som ser fram emot julbord med jobbet. För mycket innanför västen kan förvandla partajet till en otrevlig historia.

Sex av tio hel- och deltidsanställda i Sverige svarar i en ny undersökning att de har en kollega som de tycker dricker för mycket. Det är Sifo som har frågat en webbpanel på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.

Över hälften av de tillfrågade i undersökningen, 55 procent, känner en förväntan bland kollegor att de ska dricka alkohol. Och var femte uppger att de har druckit mer än de egentligen hade tänkt sig.
– Det här är definitivt en bild man känner igen sig i. Den här lite märkliga kombinationen av att man både tycker att det är jobbigt att man förväntas dricka och samtidigt gör det, säger Anders Hammarberg, alkoholforskare på Karolinska institutet.

Han menar att förklaringen till beteendet har att göra med tradition.
– Det hör till att man ska dricka, särskilt kring jul. Det finns också branscher där det numera är accepterat att man har en afterwork och serverar alkohol på arbetsplatsen. Men det finns också exempel där man börjat fundera på hur vettigt det egentligen är.

Undersökningen

• I undersökningen fick de tillfrågade bland annat besvara frågan "Har du varit på jobbrelaterade tillställningar där du tycker att det har druckits för mycket alkohol?". • 68 procent svarade "Ja, flera gånger eller "Ja, någon gång". 30 procent svarade "Nej, aldrig". • Undersökningen genomfördes 3—11 november. • 2 023 hel- och deltidsanställda personer mellan 20 och 65 år har deltagit via en webbpanel. Källa:Sifo/IQ