Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

EU Commissioner for Migration and Home Affairs Dimitris Avramopoulos speaks to media during a visit with Austrian Interior Minister Johanna Mikl-Leitner at the border between Slovenia and Austria in Spielfeld, Austria, Friday, Nov. 6, 2015. The Austrian Interior Ministry says that 56,356 people applied for asylum between January and September, representing a 231-percent jump over the same period last year. (AP Photo/Ronald Zak)

Dimitris Avramopoulos. Foto: Ronald Zak/TT

EU-länderna skärper som väntat inresekontrollen till Schengenområdet som en följd av terrordåden i Paris. Gränser, register och vapen diskuteras när EU:s inrikesministrar under fredagen samlas i Bryssel.

Mötet har inkallats på fransk begäran efter förra veckans terrordåd i Paris och handlar framför allt om hur gränskontrollen ska kunna fungera, kampen mot illegala vapen och bättre informationsutbyte mellan medlemsländerna.
– Vi hoppas att EU, som slösat för mycket tid på ett stort antal viktiga frågor, i dag kan ta de beslut som vi måste ta, säger Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve.

Enligt nyhetsbyrån AFP har också ministrarna kunnat enas om skärpta kontroller vid inresor till Schengenområdet, även för EU-medborgare.

”Medlemsländerna lovar att omedelbart implementera nödvändiga systematiska och koordinerade kontroller vid de yttre gränserna, inklusive av individer som har tillgång till den fria rörligheten”, heter det i ett utkast till mötesuttalande, enligt AFP.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) hoppas längre fram på ännu hårdare och mer tekniska kontroller av personer på väg in i EU.
– Vi ska driva frågan om biometrisk information, det vill säga att man ska använda sig av de fingeravtryck och den ansiktsform som finns lagrad i alla pass för att kontrollera att du är den person du utgör dig för att vara och därmed inte kan resa in i Schengen-området med antingen ett falskt pass eller ett äkta pass som tillhör någon som liknar dig, säger Ygeman på väg in till mötet.

Flyktingkrisen och terrordåden har lett till en hel del diskussioner om hur Schengensystemets passfrihet egentligen fungerar och vilka förbättringar som borde göras. Nederländernas inrikesminister har exempelvis i samtal med Tyskland lanserat tanken på ett ”mini-Schengen” för Tyskland, Österrike och Benelux-länderna, med passkontroller för alla inresande.

Anders Ygeman oroas över att hela Schengen-systemet riskerar att krascha.
– Jag hoppas inte det, men EU-samarbetet står ju nu och vacklar. Klarar man att upprätthålla kontrollen över den yttre gränsen? Klarar man att ta ett gemensamt ansvar för flyktingutmaningen? Klarar man inte det — ja, då är hela Schengensystemet hotat, säger Ygeman.

EU-kommissionen föregick mötet genom att redan i förrgår lägga fram ett omfattande paket med nya förslag på vapenområdet. Det innehåller bland annat tuffare tag för handel via internet och hanterandet av deaktiverade vapen, som egentligen gjorts obrukbara men som är alltför lätta att sätta i skick igen.

Längre fram utlovas dessutom nya insatser mot den illegala vapenhandeln.

På fredagsmötet väntar dessutom nya påstötar för att avsluta de segdragna diskussionerna om utbytet av information om flygpassagerare. EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos slår också ett slag för ett europeiskt CIA.

– Jag tror att det är dags att ta ännu ett steg framåt och lägga grunden till en europeisk underrättelsetjänst. Vi måste bygga vårt samarbete på tillit och effektivitet, säger Avramopoulos inför mötet.