Daniel Lehto 2

Född i Boden 1976, bosatt i Umeå, blev undersköterska inom äldrevården av ”misstag”, skriver bland annat barnböcker och sciencefictionspel.  Publicerad i Kommunalarbetarens novellsamling ”Var ligger min arbetsplats i morgon” 2013. Spelutvecklare tillsammans med sin 11-åriga dotter. Och dessutom nybliven far för andra gången.

Se där, en kort sammanfattning av vem dagens krönikör Daniel Lehto är. Många strängar på lyran, skulle man kunna säga. Vi tar det där med skrivandet:
– Jag har nog skrivit i olika former hela livet och gillar att utforska hur vi människor fungerar och våra mörka sidor, säger han.

Men det har också blivit till exempel en uppmärksammad barnbok om det egna jobbet, undersköterska. Skrivandet följer för övrigt med in i yrkesrollen.
– När en ny boende flyttar in skriver vi ihop en kort levnadsbeskrivning. Ofta en spännande kort berättelse om en människas liv, som vi har nytta av i jobbet på avdelningen, berättar Daniel Lehto.

Skriva på heltid?
– Klart det är en dröm, men bara försvinnande få kan leva på sitt författarskap och jag är rätt nöjd med att kunna kombinera skrivandet med jobbet som undersköterska.

Det var för övrigt inte meningen att han skulle börja inom äldrevården.
– Nej, jag började med det i väntan på en annan praktikplats. Men det var så intressant att jag fastnade för det här.

Numera är han dessutom skyddsombud på Bäckbacka äldreboende utanför Umeå.

Vad gör han då när han inte skriver eller arbetar?
– Spelar spel skulle jag säga. Vi samlas några stycken kring gammeldags brädspel och kortspel.

LÄS OCKSÅ:

Sista ordet: Far och dotter på äventyr