De båda eleverna på Tullängsgymnasiet i Örebro samlade i våras in 148 namnunderskrifter för kravet på bättre arbetskläder under praktiken.
– Vi frös när vi var ute på praktik. Vi hade bara låga arbetsskor. De funkade inte när det var snö och kallt, sa Aidan Gribble till Byggnadsarbetaren i våras.

Rektorn på skolan tog kravet på allvar. Numera får byggeleverna i årskurs två vinterskor och vinterjackor, förutom de byxor, den jacka och de låga arbetsskor de får redan i årskurs ett.

Aidan Gribbles och Erik Janssons insats vann bland ett 30-tal nominerade. Ur juryns motivering:  ”Det finaste man kan göra när man stöter på orättvisor är att agera. Det största man kan göra är att göra det tillsammans. Aidan och Erik agerade genom att samla sina kamrater och tillsammans kräva förändring”. Juryn bestod i år av Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, Helen Pettersson, ordförande för ABF, och Philip Boström, ordförande för SSU.

Bland de övriga nominerade som gick till final fanns, förutom Aidan Gribble och Erik Jansson, även Kommunals ungdomskommitté i Västra Blekinge, som ser till att alla högstadieeleverna får facklig skolinformation i årskurs 9, IF Metalls ungdomskommitté i Blekinge, som skapat ett kontaktnätverk för skolinformation på Blekinges gymnasieskolor, och Elin Kramer, Handels, som agerat starkt som nyvald klubbordförande.