ENK÷PING 20130925 En man tˆmmer sin brevlÂda p post Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under torsdageftermiddagen klockan 16.00 bryter strejk ut på Posten i Finland. Lägre ersättning för arbete på helger, kvällar och nätter i kombination med sämre arbetstider och allmänt missnöje har lett fram till att omkring 4 000 anställda lägger ner arbetet.

Det innebär att en serie tidsbegränsade strejker inleds med början i Helsingfors i eftermiddag, skriver Sekotidningen.

Strejken berör brev- och tidningsutdelning och arbete på postterminaler, i hela landet och pågå till den 30 november, om ingen uppgörelse nås innan dess. På måndag ska parterna träffas på nytt.

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal har pågått sedan 1 november, men har försvårats av arbetsgivarens krav på besparingar och nedskärningar. Facket befarar uppsägningar i kombination med sämre omställningsavtal och betydligt lägre skifttillägg i kombination med sämre arbetstidscheman.

Facket räknar med lönesänkningar på flera tusen kronor om arbetsgivarens krav i förhandlingarna blir verklighet.