Mats Åkerlind.  Foto: Leif R Jansson/TT

Inför avtalsrörelsen reser Sveriges Byggindustrier ett välkänt krav: De tvingande reglerna om prestationslön ska bort. Men argumenten har förändrats. Prestationslön gynnar machokulturen och motverkar mångfald. Byggnads slår dock tillbaka mot kritiken.

– Jag har själv jobbat 23 år i byggföretaget JM och vet vad ackord handlar om, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef för Sveriges Byggindustrier. Eliten – de starka och unga – vill välja lagmedlemmar som är starka och unga, för de vill ha så lite störningar som möjligt.

– För kvinnor, äldre och personer av utländsk härkomst är det här ett effektivt hinder. 99,2 procent av byggnadsarbetarna är män.

Att bara ha friska och starka arbetare som bygger i högt tempo – det låter som varje arbetsgivares dröm. Men enligt Sveriges Byggindustrier är prestationslön inte lika med hög produktivitet.
– Ackordet är främst ett resultat av en förhandling. Oavsett prestation blir utfallet högt, säger Mats Åkerlind.

Byggandet i Sverige håller på att ändra karaktär: från massproduktion till kvalitet, hög standard och design, och från ett fåtal stora byggbolag till tusentals små, ofta specialiserade företag.

Därmed passar de tvingande reglerna om prestationslön allt sämre, hävdar Mats Åkerlind. Prestationslön belönar snabbt byggande, men inte kvalitet. Och att ombudsmän från Byggnads åker ut och förhandlar med byggarbetsgivarna är otympligt och kostsamt.
– Det finns fortfarande företag som vill ha kvar ackordslöner. Det har vi respekt för. Det är det tvingande regelverket vi vill ha bort, säger Mats Åkerlind.

Är det inte Byggnads inflytande ni vill åt?
– Det fackliga inflytandet kan bara öka om det lokala facket får mer att säga till om, svarar Mats Åkerlind.
– Många företag väljer att inte teckna kollektivavtal för att slippa de tvingande reglerna om prestationslön.

Nu har Byggnads svarat på kritiken på sin Facebook-sida (klicka på bilden för att komma till inlägget och se klippet).

Skärmavbild 2015-11-17 kl. 13.39.11