STOCKHOLM 20130207 Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia n‰rvarar vid medaljutdelning i Lovisa Ulrikas matsal. Fˆrfattare Vibeke Olsson Falk fick medaljen Litteris Et Artibus. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10010

Vibeke Olsson fick även medalj av kungahuset 2013. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris år 2016 på 125 000 kronor tilldelas författaren Vibeke Olsson, skriver LO i ett pressmeddelande.

Vibeke Olsson debuterade 1975 med ungdomsromanen Ulrike och kriget och under 1980-talet skrev hon en historisk romansvit om en familj i Antikens Grekland. I motiveringen till priset nämns hennes folkbildande berättande:

”Med det vackra och effektiva språket i romanserien om Bricken låter Vibeke Olsson en av Folkrörelsesveriges alla kvinnor träda fram, dels som motor i ett historiskt skeende, dels som individ begränsad av klasstillhörighet och konventioner. Genom att skildra den kristna väckelserörelsens betydelse fyller Vibeke Olsson en lucka i den arbetarlitterära skatten.”

Olssons senaste roman är Glödens färger, den femte om sågverksarbeterskan Bricken, en romansvit som bland annat speglar arbetarrörelsens och den kristna väckelserörelsens framväxt i Sverige.

Prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari 2016.

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris

• Är ett av Sveriges största litterära priser och instiftades 1986. • Det har till syfte att stödja och stimulera litteratur som kommer ur arbetarnas egna led och som för vidare den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap.