Foto: Wong Maye-E/TT

Mindre än hälften av nyutexaminerade akademiker löneförhandlar vid första jobbet. Feltänkt visar Jusek i en undersökning. Den som ställer krav får i snitt 1 500 kronor mer i månadslön.

Bara 42 procent av de akademiker som precis fått ut sin examen löneförhandlar när de får sin första anställning.

Ändå visar Juseks arbetsmarknadsundersökning att det lönar sig att på förhand diskutera lönenivån. De som gör det får i genomsnitt 1 500 kronor högre månadslön.
– Det är egentligen inte så konstigt. Det handlar om att man kan argumentera för sig. Det märkliga är att det är så pass få som gör det, säger Anna Rohlin Larsson, projektledare på Jusek.

En viktig sak när man ska löneförhandla, påpekar hon, är att man har koll på vad andra tjänar. Fackförbundet har utförlig lönestatistik som stöd.
– Vi råder alltid nyutexaminerade att de ska ange ett löneanspråk.

Juseks undersökning visar även att arbetsmarknadsläget fortfarande är gott för deras medlemmar. Starkast ställning har jurister, ekonomer och beteendevetare.

Många får jobb redan innan de har tagit sin examen. Det gällde 38 procent av juristerna och en tredjedel av ekonomer och samhällsvetare. För kommunikatörer är läget något mindre ljust.
– Jämför man med hur arbetsmarknaden såg ut för år sedan så har det emellertid blivit lite sämre, även om nivån fortfarande är hög för våra grupper, säger Anna Rohlin Larsson.

Lena Hennel