Foto: Jessica Gow/TT


Foto: Jessica Gow/TT

För att nå den yngre publiken har Hyresgästföreningen inlett ett samarbete med Nyheter24. Men webbtidningens medarbetare saknar kollektivavtal.

På nyhetssajten konkurrerar Hyresgästföreningens artiklar med texter om senaste ”Paradise Hotel”-romansen, roliga djur och sexbejakande krönikor.

Jens Lundberg, ansvarig för digitala kanaler på Hyresgästföreningen, är medveten om att avtal saknas. Frågan var dock aldrig uppe till diskussion säger han till Hem & Hyra.
– Det är klart att vi gör en analys innan vi bestämmer vilka vi ska samarbeta med, men det finns inget krav i Hyresgästföreningens förhandlingspolicy att företagen ska ha kollektivavtal. För oss har det inte varit en fråga i det läget.

Under två veckor pågår samarbetsprojektet, men faller det väl ut kan det komma att förlängas.

Lars Augustsson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen Hemtrevnaden i Kortedala, föreslog nyligen att alla föreningar i västra Sverige ska kräva kollektivavtal av sina partners. Hans förslag backas upp av regionstyrelsen, och nu hoppas han att övriga organisationen tar efter exemplet.

Att Hyresgästföreningen väljer att samarbeta med en nyhetssajt utan avtal tycker han är underligt.
– Det är en självklarhet att kräva kollektivavtal. Det finns bara en anledning till att man inte tillämpar det – att man vill begränsa sina anställdas rättigheter och göra arbetskraften billigare, säger han till Hem & Hyra.