Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Den franska regeringen kände till att attacker mot landet planerades och varnar för att nya dåd är att vänta, även i andra länder i Europa. I natt slog polisen till i flera franska städer, i jakten på misstänkta islamistiska extremister.

Fransk polis har slagit till hemma hos flera misstänkta islamistiska extremister i hela landet under natten, enligt premiärminister Manuel Valls. Tretton tillslag i och omkring staden Lyon i nordvästra Frankrike ledde till fem gripanden och flera beslagtagna vapen, uppger lokala poliskällor enligt nyhetsbyrån AFP.

I insatser i Toulouse har minst tre personer gripits, enligt polis, och i Grenoble ska sex personer ha gripits och vapen och pengar beslagtagits. Tillslag har även genomförts i bland annat Parisförorten Bobigny och Jeumont, nära gränsen till Belgien, enligt franska medier.

Enligt Valls har totalt över 150 tillslag gjorts mot misstänkta islamister efter fredagens terrorattacker i Paris. Valls säger också att den franska underrättelsetjänsten sedan i somras förhindrat fem attacker, och varnar för att nya planeras.

– Vi vet att fler attacker förbereds, inte bara mot Frankrike utan också mot andra europeiska länder, säger premiärministern, enligt AFP.

Paris sörjer de 129 offren för fredagens samordnade dåd men i dag börjar staden försiktigt återvända till det normala. Statliga museer och andra kulturinrättningar öppnar igen klockan 13, efter att medborgarna samlats i en tyst minut klockan 12, meddelar kulturdepartementet på Twitter. Skolor, sportarenor och parker öppnar också i dag, liksom gatumarknader.

Däremot kommer demonstrationer och andra offentliga sammankomster att vara förbjudna fram till torsdag.

Hollande talar

President François Hollande har utlyst tre dagars landssorg och vill att undantagstillståndet förlängs till tre månader. I dag ska han hålla ett samlat tal till nationalförsamlingens över- och underhus på slottet Versailles utanför Paris.

Sju gärningsmän dog i samband med attackerna, men det finns tecken på att fler var inblandade. Polisen hittade i söndags en svart Seat i förorten Montreuil öster om Paris. I bilen, som kopplas till skjutningen vid en av restaurangerna i fredags, fanns tre automatkarbiner, så kallade kalasjnikov, och ammunition enligt franska medier. Fyndet pekar på att det finns flera gärningsmän som kan ha undkommit.

Koppling till Belgien

I jakten på de skyldiga leder flera spår till Belgien. Tre bröder, franska medborgare bosatta i Belgien, misstänks ha deltagit i attentaten. En av dem sprängde sig själv till döds. Han har av polisen identifierats som Brahim Abdeslam, skriver AFP. En annan greps i Belgien i helgen medan en internationell efterlysning har utfärdats för den tredje, Salah Abdeslam. Fransk polis bad allmänheten om hjälp i sökandet efter honom. Polisen betecknar Salah som farlig.

Flera internationella medier rapporterar att Salah Abdeslam satt i en bil som stoppades av polisen vid den fransk-belgiska gränsen natten till lördagen, men att han fick fortsätta färden sedan hans id-kort kontrollerats. Uppgiften har inte bekräftats av myndigheterna.

Totalt har sju personer gripits i Belgien i samband med utredningen.

Av de övriga sex döda attentatsmännen har bara en namngivits av de franska myndigheterna, Omar Ismail Mostefai. Flera av hans anhöriga har gripits i Frankrike. Enligt AFP var den 29-årige Mostefai känd av polisen som radikaliserad, men aldrig kopplad till terrorism.

 

 

Misstänkta gärningsmän

Sju terrorister dog i attentaten den 13 november. Sex av dem detonerade sina bombvästar och den sjunde sköts av polis. En av de döda är Ismail Omar Mostefai, 29 år. Han utlöste sin bombväst vid konserthallen Bataclan, där 89 människor dog. Flera släktingar till honom har gripits av polis. En man född 1995 utlöste sin bombväst vid Stade de France. Han namnges av Washington Post som Bilal Hadfi, som ska ha stridit för Islamiska staten i Syrien. Brahim Abdeslam, född 1984, utlöste sin bombväst vid café Comptoir Voltaire på Boulevard Voltaire. Han var fransk medborgare, bosatt i Belgien, och en av tre bröder som misstänks ha varit inblandade i Parisdåden. Salah Abdeslam, den andre brodern, är internationellt efterlyst av belgisk polis och fransk polis har gått ut med namn och bild på honom. Han är född i Belgien men ska vara fransk medborgare och uppges vara farlig. Han misstänks vara en åttonde gärningsman. Den tredje brodern har gripits i Belgien. Det är oklart på vilket sätt som han är inblandad i dåden. Total ska sju personer ha gripits i Belgien för inblandning i attentaten. Fransk polis har inte lämnat några uppgifter om de övriga fyra döda gärningsmännen, två som dog vid konserthallen och två vid Stade de France. Källor: Åklagarmyndigheten i Frankrike, Washington Post och BBC

Tidslinje över terrorattackerna

21.20: Den första explosionen inträffar vid Stade de France under en fotbollsmatch mellan Frankrike och Tyskland. En död terrorist med bombväst, hittas vid platsen. Ytterligare en person, en förbipasserande, dödas vid attentatet. 21.25: Skottlossning vid Le Carillon och Le Petit Cambodge vid Rue Alibert som ligger i 10:e arrondissementet. 15 personer dödas och 10 skadas. Terrorister med automatvapen av typen kalasjnikov ses komma till platsen i en svart Seat innan de börjar skjuta. 21.30: Den andra explosionen inträffar vid Stade de France. Kroppen av en andra terrorist, också med bombväst, hittas vid platsen. 21.32: Skottlossning vid La Bonne Bière i korsningen av Rue Faubourg du Temple och Rue Fontaine au Roi, 11:e arrondissementet. Fem personer dödas och åtta skadas. Även här ses gärningsmännen, beväpnade med kalasjnikov, anlända i en svart Seat. 21.36: Skottlossning vid La Belle Equipe vid Rue de Charonne, 11:e arrondissementet. 19 personer dödas och nio skadas allvarligt. Återigen ses den svarta bilen och män med automatvapen. 21.40: En explosion äger rum i höjd med 253 Boulevard Voltaire, 11:e arrondissementet. Självmordsbombaren och ytterligare en person dödas. 21.40: Skottlossning i konserthuset Le Bataclan, följt av explosioner. Omkring 90 personer dödas och många skadas under ett gisslantagande med tre beväpnade gärningsmän. De tre öppnar eld rakt in i publiken under en rockkonsert. Männen ses anlända till platsen i en svart Polo. 21.53: Den tredje explosionen vid Stade de France. Kroppen av en tredje självmordsbombare hittas vid platsen, även han med en bombväst. 00.20 Franska säkerhetsstyrkor stormar Le Bataclan och tre terrorister dödas. En skjuts till döds och de andra två utlöser sina bombvästar. Källor: Frankrikes åklagarmyndighet, Reuters och The Guardian