A man lays flowers for the victims of the deadly attacks in Paris, outside the French embassy in London, Saturday, Nov. 14, 2015. French President Francois Hollande said more than 120 people died Friday night in shootings at Paris cafes, suicide bombings near France's national stadium and a hostage-taking slaughter inside a concert hall. (AP Photo/Matt Dunham)

Foto: Matt Dunham

En svensk kan ha dödats och en skottskadats i terrordåden i Paris, där en serie skottlossningar, explosioner och ett gisslantagande slutade i ett blodbad med minst 120 döda. President François Hollande beskriver attackerna i Paris som en barbarisk krigshandling. Han säger att Islamiska staten (IS) ligger bakom attackerna.

twitterpuffTerrordåden minut för minut. Så rapporterade Arbetets medarbetare under fredagskvällen.

Ledtrådar börjar dyka upp som kan förklara vilka gärningsmännen var. Hollande säger att IS ligger bakom barbariska attackerna och att de planerades och organiserades utomlands, med hjälp inifrån Frankrike. Undantagstillstånd råder i landet och gränserna har stängts. Bevakningen har stärkts vid franska beskickningar och andra intressen utomlands. Hollande har också utlyst tre dagars landssorg.

De sju separata attackerna i Paris sent under fredagskvällen var av allt att döma samordnade. Attackerna riktade sig mot platser där många människor var samlade — ett konserthus, en fortbollsarena, barer och restauranger.

Islamiska Staten (IS) säger enligt ett officiellt uttalande som nyhetsbyrån Reuters tagit del av att Frankrike inte kommer att ha fred så länge landet fortsätter med sin inslagna politik. Enligt uttalandet står IS bakom attentaten i Paris.

Minst 128 dödades enligt preliminära uppgifter, medan över 250 har skadats, ett 100-tal av dem allvarligt, enligt nyhetsbyrån AFP.

Utöver offren är minst åtta gärningsmän döda. Alla av de gärningsmän man känner till bar bälten med sprängämnen. Sju av dem utlöste sina bälten.

Fyra angripare ska ha dödats vid konserthuset Le Bataclan, tre av dem utlöste sina bälten med sprängmedel. Tre ska ha dödats i självmordsdåd nära nationalarenan och den åttonde på en gata i östra Paris.

Ett vittne som fanns inne i konserthuset uppger för AFP att en av angriparna hade yttrat sig om Frankrikes roll i Syrienkonflikten. ”Det är Hollandes fel”, ska han ha sagt.

Ett syriskt pass har påträffats intill en av självmordsbombarnas kropp. Han utlöste sitt bombbälte nära fotbollsstadion, uppger källor med insyn i polisutredningen. Det skulle kunna röra sig om ett fenomen som det varnats för — att jihadister gömmer sig i flyktingströmmarna till Europa.

I Tyskland greps förra veckan en man i en rutinkontroll på en motorväg. Hans fordon var fullastat med automatvapen, revolvrar och sprängämnen.
– Det finns anledning att tro att det här möjligen har koppling till attackerna, säger Bayerns delstatschef Horst Seehofer.

En svensk kan ha dödats och en skadats i terrordåden. Sveriges ambassad i Paris uppmanar på UD:s hemsida svenskar i staden att stanna hemma.

UD har uppgifter om att en svensk har avlidit i attacken och ytterligare en ska vara skottskadad. Men uppgifterna har ännu inte bekräftats av franska myndigheter.
– Attacken krävde många döda och skadade så det kan dröja innan vi får en bekräftelse från franska myndigheter, säger Victoria Bell på UD:s presstjänst

Svenska ambassaden i Paris har manat svenskar i Paris till försiktighet.

”Ambassaden följer händelserna i Paris noga. Vi råder svenskar att följa händelserna i media, lyssna till de franska myndigheternas råd, att undvika stora folksamlingar, att stanna hemma samt kontakta anhöriga i Sverige”, skriver ambassaden på UD:s hemsida.

Linköpingsbon Zaid Mohsen, 26, och hans vänner bodde på ett hotell några hundra meter från konserthallen Bataclan, där över 80 människor dödades.
– Vi var på väg tillbaka till hotellet när det hände. De skickade oss snabbt till våra rum och sade till oss att låsa dörren och stänga alla fönster, säger han till TT.Från rummet hörde de sirener fram till klockan 4 på morgonen.
– Folk sprang in på sitt rum runt klockan 1, så vi misstänker att vissa var på konserthuset, säger han.

Ola Schröder, som jobbar på en restaurang några hundra meter från Le Bataclan, hörde inte skottlossningen. Men nyheten spred sig snabbt och många gäster betalade omedelbart och gav sig av. Många var uppskrämda.
– Andra var inte lika rädda och satt kvar. Men vi har dragit ned järnjalusierna. Det är lite surrealistiskt, säger Schröder som bott i Paris i över 20 år.

Svenska kyrkan i Paris håller öppen från klockan 10 i dag med anledning av händelserna. Klockan 15 arrangeras en andakt med musik, bön och ljuständning, uppger ärkebiskop Antje Jackélen på Twitter.

Polisen har aktiverat katastrofregistrering via numret 114 14, efter händelsen i Paris. Dit kan den som har en anhörig man inte får tag på ringa och lämna uppgifter, skriver polisen på webben.

Statsminister Stefan Löfven lägger en ros vid franska ambassaden i Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) fördömer terrordåden.
– Jag fördömer å det kraftigaste sådana fega, vidriga handlingar som är riktade mot Frankrike, demokratin och vår mänskliga värdighet – i Frankrike, Europa och världen. Det här är terroristattacker helt klart, och demokratin måste stå upp mot terrorn. Vi får aldrig låta oss besegras, säger han till TT.

– Vi står enade med Frankrike i den här mörka, oerhört stora sorgen, säger Löfven.

Terrordåden visar att vi aldrig kan garantera att sådant här inte händer, säger Stefan Löfven, som förstår om många svenskar känner oro.

– Risken finns alltid men Säpo och myndigheterna jobbar hela tiden för att kunna göra rätt bedömningar och avvärja sådana hot. Jag förstår mycket väl rädslan, men vårt samhälle får inte övergå till att bara präglas av det. Vi som demokrati måste samla oss, för terroristernas syfte är att sätta samhället i rädsla och skräck, och de får inte segra på det sättet.

Vilka åtgärder vidtar regeringen och myndigheter efter det som hänt?
– Säkerhetspolisen följer detta stundligen nu och jag har också pratat med inrikesminister Anders Ygeman som har kontakt med Säkerhetspolisen, så får de uttrycka vad de ser behov av för eventuella åtgärder och insatser, så tar vi det därifrån.

Säkerhetspolisen (Säpo) har kallat in extra personal som bedriver ett intensivt underrättelsearbete för att få en bild av säkerhetsläget i Sverige, säger chefen Anders Kassman, operativ chef vid Säpo.

– Vad gäller hotbilden finns ingenting just nu som indikerar att den behöver justeras, vare sig i den information vi på Säkerhetspolisen eller Nationellt centrum för terrorhotbedömning har. Den hotbild som finns mot Sverige omfattar redan det som hänt. Den pekar på att det finns risk för terrorattentat även i Sverige.

 

Europeiska unionen kommer att utlysa en tyst minut på måndag, uppger Stefan Löfven.
– Det är bra att vi gör det tillsammans, det symboliserar vår gemensamma kamp och också vår gemensamma sympati, säger Löfven.

Ledare världen över fördömer attackerna, som krävt minst 128 människoliv, och uttrycker sitt djupa medlidande med Frankrike.

– En attack mot hela mänskligheten, säger USA:s president Barack Obama.

– Tyskland står enade med Frankrike för att försvara europeiska värderingar, säger förbundskansler Angela Merkel, som sammankallat regeringen för möte under dagen.

Syriens president Bashar al-Assad fördömer också dåden, men säger att Frankrikes stöd till rebellgrupper i det syriska inbördeskriget ”bidragit till att sprida terrorism”.

– Vad Frankrike har fått lida i form av barbarisk terror är densamma som det syriska folket har fått utstå i över fem år, säger han i statliga medier och libanesisk tv.

Frankrike kommer under inga omständigheter att ställa in klimatmötet som hålls i Paris om två veckor, uppger diplomatkällor enligt Reuters.

LÄS OCKSÅ:

Arbetet Ledare: En attack mot allt mänskligt

Fakta

Terror i Frankrike

Fredagskvällens händelser i Paris är de senaste i raden av terrorattentat på fransk mark:

19 mars 2012: Mohammed Merah, en ung fransk-algerisk radikaliserad islamist stormade en judisk skola i Toulouse och mördade tre barn och en rabbin.

7 januari 2015: Tolv personer dödades och elva skadades när bröderna Said och Cherif Kouachi attackerade satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion och öppnade eld.

9 januari 2015: Amedy Coulibaly tog 16 personer som gisslan i en judisk mataffär och krävde att gärningsmännen från attacken mot Charlie Hebdo skulle släppas fria. Han dödade fyra ur gisslan och sköt också ihjäl en polis. Samtliga tre gärningsmän dödades av polisen i samband med ingripanden efter dåden.

21 augusti 2015: Två personer skadades allvarligt när en man öppnade eld på ett tåg mellan Amsterdam och Paris.

Terrorattackerna i Paris

• Åklagaren François Molins uppger att attackerna skedde på sex olika platser i Paris och att minst 120 människor dödats.

• Vid Stade de France, där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch i fotboll tros tre personer ha dödats. Det är ännu inte bekräftat om det rör sig om angriparna. Attacken mot stadion uppges ha varit en självmordsattack. Frankrikes president François Hollande befann sig på stadion när attacken ägde rum.

• Gisslan togs samtidigt i konsertlokalen Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal höll en konsert. Ett hundratal personer uppges ha dödats vid konserten.

• Vid Rue de Charonne har 18 personer dödats.

• Vid Boulevard Voltaire har en person dödats.

• Vid Rue de la Fontaine au Roi har fem personer dödats.

• Vid Rue Alibert är 14 personer dödade och många är allvarligt skadade.

Källa: AFP, Reuters, The Guardian

Undantagstillstånd

Ett undantagstillstånd är en situation då myndigheter i ett land eller i ett område kan tillgripa extraordinära maktbefogenheter. Det kan införas vid krig, men också vid inre oroligheter och katastrofer.

Generellt ger ett undantagstillstånd en regering extra befogenheter att förbjuda folksamlingar och att gripa misstänkta utan formella anklagelser. Även armén kan sättas in för att upprätta lag och ordning. Det kan innebära att polisen har rätt att beslagta vapen ta del av brev, telefonsamtal, böcker och annan kommunikation som kan misstänkas uppmana eller bidra till oroligheter och medier kan censureras.

Regeringen kan också beordra utländska medborgare att lämna landet, alternativt förbjuda personer som misstänks för att bidra till oroligheter att lämna landet.

Undantagstillstånd innebär också ofta utegångsförbud.

Källa: UD och NE