Saad Hajou. Foto: Mustapha Azab

Saad Hajou. Foto: Mustapha Azab

Satirtecknaren Saad Hajo blev årets EWK-pristagare. Ett pris han beskriver som betydelsefullt på flera sätt. – EWK har alltid varit en inspirationskälla, att få hans pris är ett erkännande, säger han.

För femtonde året i rad delades EWK-priset ut till en illustrationskonstnär som verkat i Ewert Karlsson, EWK:s anda. Det här året tillföll priset satirtecknaren  Saad Hajo från Norrköping med motiveringen:

”Saad Hajo har introducerat den arabiska satiren för svensk publik, och förtydligat hur en bild kan förmedla budskap även till de som inte kan läsa. Saad är även en aktiv röst i debatten om den politiska illustrationskonsten. Med Saad Hajo har Sverige fått en intelligent och internationellt välkänd politisk illustratör som sprider kunskap om politisk illustration såväl i Sverige som utomlands.”

Saad Hajo flyttade till Norrköping från Syrien 2005 där han utbildat sig till konstnär och tecknare vid konstakademin i Damaskus. Han beskriver EWK som en av de absoluta förebilderna.
– Jag minns att jag såg en av hans teckningar hemma hos mina föräldrars vänner i Damaskus. Bilden handlade om det libanesiska inbördeskriget och porträtterade en av de inblandade ledarna på en stridsvagn. Jag tänkte: det där är spännande. Det är så jag ska teckna, säger han.

Sedan drygt 20 år har han arbetat för tidningen As-Safir i Beirut, där han dagligen publicerat sina alster. Han har också arbetat för tidningen Folkbladet i Norrköping, och publicerat bilder i Dagens Arbete och Galago. Sedan en tid tillbaka leder han också karikatyravdelningen www.24.ae i Förenade Arabemiraten.

Men samtalet från Margareta van den Bosch, EWK:s dotter, kom ändå som en total överraskning.
– Jag hade ett missat samtal från en Margareta. Först tänkte jag inte ringa tillbaka, men nyfikenheten tog över. Och när hon berättade att hon var EWK:s dotter och att styrelsen beslutat att jag skulle få priset trodde jag inte mina öron.
– Jag blev otroligt rörd. Att jag skulle kunna få hans pris, det hade jag aldrig kunnat föreställa mig. EWK var en av de största, han skakade en hel värld med sin satir. Det är otroligt hedrande, säger Saad Hajo.

Saad Hajo är just nu aktuell med utställningen After Art på Galleri Kronan i Norrköping från den 10 november. En utställning där han driver med några av konsthistoriens mest kända verk av konstnärer som Picasso, Van Gogh och Magritte. På en av bilderna ler Mona Lisa skälmskt in i mobilkameran från en selfiepinne.
– Det finns nog de som funderar över vem jag är. Och i utställningen berättar jag om mig själv, men också om min vilja att lyfta upp satirteckningen till samma nivå som annan konst, säger Saad Hajo.

Om EWK-priset

• EWK, eller Ewert Karlsson är en internationellt känd satirtecknare. Han föddes den 6 november 1918 i  Mogata, Söderköping. På 1950-talet flyttade han till Huddinge utanför Stockholm. Där levde och veckade han fram till sin död den 5 januari.
• Mellan 1956 – 1966 var Ewert Karlsson anställd som satirtecknare vid Stockholms-Tidningen (som då drevs av LO). Han försåg tidningen med en mängd politiska idéteckningar och porträtt på politiska ledare.  Ewert Karlsson började så småningom arbeta för Aftonbladet, men publicerades också i internationella tidskrifter som New York Times.
• På Arbetets museum i i Norrköping finns de flesta av hans alster samlade vid EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst.
Varje år delar EWK-sällskapet ut ett pris på 10 000 kronor till en konstnär som verkat i EWK:s anda.