Foto: Hans Punz)

Foto: Hans Punz/TT

I samband med Fängslade författares dag den 15 november kommer svenska PEN ge ut den saudiarabiske bloggaren Raif Badawis bok 1 000 piskrapp och ordna en manifestation utanför Saudiarabiens ambassad.

Under fredag den 13 november kl. 12.00 samlas även Svenska PENs styrelse utanför Saudiarabiens ambassad för att hålla en stilla manifestation för Badawi, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Boken 1000 piskrapp innehåller den saudiarabiske Raif Badawis egna texter – texter som han skrev innan han dömdes till 1000 piskrapp och tio års fängelse.  I det svenska förordet skriver Sara Danius, ständig sekreterare Svenska Akademien och Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN:

– Det är lätt att hålla med honom. Det är också lätt att förstå den glädje som slår upp inom honom då han på fängelsetoaletten, av alla ställen, hittar klotter av någon som delar hans förhoppningar om ett öppet och sekulärt samhälle. Det är röster som hans som alltid, överallt, skapat möjligheten för människor att leva och växa i olikhet och mångfald.”