Lenita Granlund, Kommunal avtalssekreterare. Foto: Henrik Montgomery

Lenita Granlund, Kommunal avtalssekreterare. Foto: Henrik Montgomery

Avtalet om traineejobb mellan SKL och Kommunal blev klart under fredagen. Tanken är att ge både unga och arbetslösa en chans till utbildning och jobb och samtidigt säkra arbetsförsörjningen för arbetsgivaren.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, och fackförbundet Kommunal är positiva till regeringens satsning på traineejobb och kommer att verka för att snabbt få fram anställningar till unga på lokal nivå.

– Satsningen på traineejobb är en viktig del i att få fram fler yrkesutbildade undersköterskor. Under de kommande åren behövs 160 000 nya undersköterskor för att klara kvaliteten i vården och omsorgen, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare i Kommunal.

Traineejobben ska finnas inom två områden: välfärdssektorn och bristyrkesområden. Förutsättningen för att erbjudas ett jobb inom välfärdssektorn (kommun och landsting) är att personen ska ha varit arbetslös på heltid under minst sex månader. För att få ett arbete inom bristyrkesområden gäller tre månader.

– Vi tror att det här avtalet kommer att göra stor nytta, både för unga arbetslösa och för verksamma inom vår sektor. Vi upplever att det finns intresse från medlemmarna att börja använda sig av traineejobben, säger Heléne Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Avtalet: Överenskommelse om bestämmelser för traineejobb, har tecknats mellan SKL, arbetsgivareförbundet Pacta och Kommunal.