Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

 

Hon vaknade upp på sjukhuset med en avhuggen arm.
– Ingen bör jobba där, säger den indiska hushållsarbetaren Kasturi Munirathinam som åkte till Saudiarabien för att arbeta hemma hos en familj.

 Som en miljon andra indier sökte sig Kasturi Munirathinam till Saudiarabien för att få ett jobb.

Läget var svårt för familjen. Hennes man lider av en allvarlig lungsjukdom som gör att han inte kan arbeta och sonen som råkade ut för en arbetsplatsolycka för ett par år sedan är också oförmögen att jobba.

Kasturi Munirathinam vände sig till en jobbagent som ordnade ett jobb åt henne hos en familj i Riyadh, Saudiarabiens huvudstad, berättar hon i en videointervju i brittiska BBC.

Då hon kom till familjen tog de hennes pass. Efter några dagar började familjen säga att de inte ville ha någon tamil som jobbade åt dem. Hon fick sämre mat och de sa att hon skulle sägas upp och hotade med polis.

I Saudiarabien och flera andra länder i Mellanöstern använder man sig av det så kallade Kafalasystemet då man tar in utländsk arbetskraft.

Systemet innebär att arbetsgivaren tar ansvar för migrantarbetarna. Ofta tar de passen i beslag. Även om migrantarbetarna vill åka hem igen så kan de inte. Många gånger är de därmed utelämnade till arbetsgivarnas godtycke och arbetsvillkoren för de utländska arbetarna i Gulfländerna beskrivs av många som slavliknande.

Efter två månaders jobb blir konflikten i familjen allt värre och vid ett tillfälle låser de in henne i ett rum.

Kasturi Munirathinam knyter då ihop några klädesplagg och försöker klättra ut genom fönstret.

– Men jag faller och sen vet jag inte vad som hände, säger hon i BBC-intervjun.

När hon vaknar på sjukhuset märker hon att hennes högre arm har kapats.

Hon vet inte hur det har gått till.

Polisen hävdar, enligt BBC, att hon togs in på sjukhuset eftersom hon hade psykiska problem och att hon förlorade armen då hon skadat sig när hon försökte fly från sin arbetsgivare.

Indiska myndigheter har dock startat en egen utredning av händelsen. Fallet har blivit mycket uppmärksammat. Återigen har frågan om arbetsvillkoren lyfts för de migrantarbetare som jobbar som hushållsarbetare i Mellanöstern.

indier-avbildKasturi Munirathinam har fått ersättning från indiska staten men kräver att familjen hon arbetade för också ska ställas till svar.

– Hur ska jag kunna jobba mer nu? Jag kan inte ens knyta en hårknut i mitt eget hår. Vad ska det bli av mig, undrar hon med sprucken röst i intervjun.

2011 förbjöd Indonesien sina medborgare att åka till Saudiarabien och jobba som hushållsarbetare och nu kräver Kasturi Munirathinam att Indien ska göra likadant.

– Ingen borde jobba i den regionen. De torterar oss och behandlar oss illa. Det borde inte vara tillåtet för någon att åka dit och arbeta, säger hon.