Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

German Chancellor Angela Merkel speaks during a statement on the death of former German Chancellor Helmut Schmidt in Berlin, Germany, Tuesday, Nov. 10, 2015.  Schmidt died today at the age of 96-years. (AP Photo/Michael Sohn)

Angela Merkel. Foto: Michael Sohn/TT

Tyskland planerar att skicka tillbaka syriska flyktingar till det första EU-land de rest in i. Beskedet från inrikesdepartementet signalerar en omsvängning men det är oklart hur stor praktisk betydelse beslutet får.

I en kommuniké säger inrikesdepartementet att de så kallade Dublinreglerna gäller för syrier sedan 21 oktober, med undantag för dem som kommit via Grekland, rapporterar nyhetssajten Deutsche Welle.

I augusti meddelade förbundskansler Angela Merkel att Tyskland gör undantag för syrier från Dublinförordningen, som säger att flyktingars asylskäl bör prövas i det första EU-land de kommer till. Hon hänvisade till humanitära skäl, ställd inför en ständigt växande ström asylsökande.

Sedan dess har motståndet mot Tysklands generösa asylpolitik ökat, inte minst inom Merkels eget konservativa parti CDU. I förra veckan föreslog till exempel inrikesminister Thomas de Maizière begränsningar för familjeåterföreningar.

Konsekvensen av att Tyskland åter ska tillämpa Dublinreglerna är än så länge oklara. Beslutet är ett försök att skapa ordning och reda i asylprocesserna, säger en källa i inrikesdepartementet till Deutsche Welle.

En talesman vid departementet uppger för Der Spiegel att ingen kommer att avvisas vid gränsen utan alla ska bedömas från fall till fall. Under asylprocessen ska avgöras om den sökande kan skickas tillbaka till något annat EU-land. Eftersom de flesta som når Tyskland har tagit sig in i EU via Grekland, kommer troligen bara en bråkdel av de syriska flyktingarna att beröras av de nya reglerna, skriver tidningen.

En annan utmaning för de tyska asylutredarna är att den överväldigande majoriteten av flyktingarna inte har registrerats i något annat EU-land under resan. Tyska parlamentet ska nu debattera återinförandet av Dublinförordningen, rapporterar nyhetsbyrån DPA.

TT