ST:s ordförande Britta Lejon tycker att det är orimligt att statliga ­bolag satsar resurser på att lägga sig i politiken.  Foto: Henrik Montgomery

ST:s ordförande Britta Lejon. Foto: Henrik Montgomery

ST:s medlemmar från Migrationsverket, Polisen och Arbetsförmedlingen är några av dem som först möter de asylsökande. Under onsdagen träffade Britta Lejon, förbundsordförande i fackförbundet ST, Sanna Norblad, ordförande i ST inom Migrationsverket och Helena Perlerot, ordförande i ST inom Arbetsförmedlingen arbetsmarknadsminister Ylva Johansson för att diskutera vad som bör göras för att förbättra flyktingmottagandet.

Förbundets medlemmar sliter hårt och ST menar att mer måste göras för att förbättra mottagandet och ge medlemmarna möjlighet att upprätthålla lag och ordning.

ST har flera konkreta förslag för hur det ska gå till.
– Börja med att tillsätta en operativ kriskommitté och låt den bestå av personer med erfarenheter från kvalificerad krishantering.
– Det behövs en bättre samordning av polis, migration och kommuner, säger ST:s ordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande.

– Vi i ST föreslår en stor satsning på beredskapsjobb som kombineras med studier i svenska. Här kan folkhögskolorna få en viktig roll och därför bör stödet till folkhögskolorna fördubblas, fortsätter Britta Lejon.

När det gäller nyanlända med kvalificerad utbildning kan staten ta emot fler för praktikplatser. Genom praktikplatser, varvat med utbildning och SFI för statsförvaltningen, kan fler utländska akademiker bli möjliga att anställda, tror ST.

ST vill också att det införs lokala kontaktcenter där nyanlända registreras och erbjuds ett första omedelbart stöd. ST vill också att mer resurser satsas på Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Polisen och kommunerna.