– Vi har varit tidigt ute och lyckats värva medlemmar redan innan köpcentret har öppnat, säger Petter Gustafsson, med medlemsblanketter i handen. Foto: Andres Gonzalez

– Vi har varit tidigt ute och lyckats värva medlemmar redan innan köpcentret har öppnat, säger Petter Gustafsson, med medlemsblanketter i handen. Foto: Andres Gonzalez

När Nordens största köpcentrum slår upp portarna ser Handels och HRF en chans att värva hundratals nya medlemmar. – Handels växer så det knakar. Och på Mall of Scandinavia finns potential att värva 250 medlemmar till, säger Petter Gustafsson, ombudsman i Handels avdelning 20 i Stockholm, som närmar sig 30 000 medlemmar.

Petter Gustafsson har just hållit en facklig introduktion på det nya Ica Kvantum som öppnar då köpcentret invigs under torsdag den 12 november. Förutsättningarna för mötet var dock utmanande. Bygget av Mall of Scandinavia har försenats, bland annat på grund av flera skyddsstopp, och när Petter Gustafsson träffar 25 av de ungefär 40 som ska arbeta i butiken möts han av hammarslag och strömavbrott.

Möjligen var det därför ingen gick med i facket direkt (utöver de två tredjedelar som är medlemmar sedan tidigare). Men Petter Gustafsson är optimistisk.
– I det här skedet fokuserar personalen på att få butiken klar. Nu vet de i alla fall vem jag är. Både våra verksamhetsassistenter och jag själv kommer tillbaka.

Förhandsrapporteringen om Mall of Scandinavia har till stor del bestått av siffror. Det franska börsföretaget Unibail-Rodamco, världens näst största ägare av kommersiella fastigheter, har investerat sex miljarder kronor i den mer än 100 000 kvadratmeter stora shoppinggallerian. Nästan 230 butiker och ett stort antal restauranger ska det bli, förutom gym och en biograf med 15 salonger.

Men köpcentret blir också en av Sveriges större arbetsplatser.
– Omkring 3 000 människor kommer att arbeta i butikerna, på heltid eller deltid, säger Lars-Åke Tollemark, Nordenchef på Unibail-Rodamco. Till det kommer ett par hundra anställda i städföretag, bevakningsföretag och reception. Förutom det tiotal som är anställda hos oss.

Som hyresvärd har Unibail-Rodamco hög profil i miljöfrågor. I hyresavtalen finns till exempel gränser för hur mycket el och vatten butikerna får förbruka. Hur de uppträder som arbetsgivare är inte lika väl reglerat.
– I hyresavtalen står att verksamheten ska bedrivas legalt, och att vi inte accepterar otillbörlig andrahandsuthyrning, säger Lars-Åke Tollemark. I det ingår att svart arbetskraft inte är tillåten.
– Med hjälp av konsultföretaget Seccredo gör vi en bakgrundsgranskning av företag som vi inte känner sedan tidigare, till exempel enskilda entreprenörer inom kafé-, restaurang- och frisörnäringen.

Granskningen tar sikte på om det finns fällande domar mot företagen, inte hur de uppträder i övrigt.
– Hyresvärdens krav är ändå ett steg i rätt riktning, säger Marika Andersson, förste ombudsman i Handels avdelning 20, som berättar att förbundet samverkar med Svensk Handel vad gäller organisering på Mall of Scandinavia. De listor över företag som Handels har fått ut skickas till Svensk Handel, så att arbetsgivarorganisationen kan kontakta arbetsgivarna.

Bland de nästan 230 butikerna har Handels identifierat 132 där förbundet kan teckna avtal (de övriga, exempelvis apotek, hör inte till Handels område). Omkring 75 procent av de 132 butikerna hör till företag som Handels redan har kollektivavtal med. Förbundet ligger på för att få avtal med de resterande.

Även Hotell- och restaurangfacket hör till de LO-förbund som växer, fast i lägre takt än Handels. Förbundet uppger för Arbetet att det i dag har kollektivavtal med tolv av 43 blivande restauranger och kaféer i Mall of Scandinavia. Uppgiften är förmodligen inte fullständig. Bland annat saknas O’Learys, som öppnar en restaurang med 550 platser. O’Learys kräver numera av sina franchisetagare att de har kollektivavtal.
– I vart fall finns väldigt många arbetsplatser där vi inte har avtal, säger Annika de Klonia, ombudsman vid Hotell- och restaurangfackets Stockholmsavdelning. För att teckna fler avtal ska vi först organisera på arbetsplatserna. Vi ska ut och värva medlemmar på Mall of Scandinavia vecka 49 i ett första steg.