Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon som själv flytt från krig är djupt oroad över de politiska ledare som i dag utnyttjar andras lidande för att ge bränsle åt främlingshat och spy ut hatpropaganda.

UN Secretary-General Ban Ki-moon speaks to the media after a bilateral meeting on the world's humanitarian crises with Swiss Peter Maurer, President of the International Committee of the Red Cross, ICRC, at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, Saturday, Oct. 31, 2015. (Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Att stänga gränser, kriminalisera och internera kommer inte att lösa några problem, skriver Ban Ki-moon i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag där han uppmanar EU:s ledare att respektera  värdigheten hos dem som flyr från krig och konflikter.

FN:s generalsekreterare vill se en samlad respons på flyktingkrisen från EU och övriga ledare i världen.

I Ungern har taggtråd satts upp för att stänga ute i flyktingar, i Polen har regeringspartiet sagt att de vill stoppa EU-förslaget om att unionens länder ska dela på antalet flyktingar och nyligen kom Moderaterna i Sverige med ett förslag att stänga gränsen för flyktingar.

Ban Ki-moon önskar att länderna i Europa väljer en annan väg.

– I stället bör länder erbjuda tryggare och lagliga vägar för migranter och flyktingar, bättre vidarebosättningsmöjligheter, bättre lokala integrationsmöjligheter och större investeringar för kroniskt underfinansierade biståndsoperationer, skriver han i Svenska Dagbladet.

FN:s generalsekreterare är bekymrad över utvecklingen inom unionen.

– Jag är djupt oroad över ledare som utnyttjar deras lidande för att ge bränsle åt främlingshat och spy ut hatpropaganda. Dessa aktioner splittrar samhällen, sår osäkerhetens frön och förråder de värden och mänskliga rättigheter på vilka den Europeiska unionen är baserad, skriver han.

I inlägget skriver Ban Ki-moon om hur han själv, som sexåring, var tvungen att fly och minns skräcken ”då vi lämnade vår by medan bomberna föll” under Koreakriget.

Nu oroas generalsekreteraren för de miljontals syrier som flyr.

– Liksom miljoner européer och andra som pusslade ihop spillrorna av sina liv efter det andra världskriget, vill de som anländer i dag ha vad alla människor vill ha: säkerhet, stabilitet och en bättre framtid för sina nära och kära, skriver han i debattartikeln.