STOCKHOLM 20120928 Irene Wennemo, huvudsekreterare i den parlamentariska socialfˆrs‰kringsutredningen. Foto: Robin Haldert / SCANPIX / Kod 11330

Irene Wennemo. Foto: Robin Haldert/TT

Regeringen vill göra det lättare för arbetslösa att få ekonomiskt stöd för att gå vanliga utbildningar. Det framgick vid ett LO-seminarium under onsdagen.

Facit för arbetsmarknadsutbildningarna har varit dystert under de senaste åren. Sannolikheten att få ett jobb har sjunkit kraftigt. 2012 var effekten obefintlig och 2013 fanns det till och med ett negativt samband, visar en rapport från LO.

För att öka effektiviteten vill LO bland annat att det ska bli enklare för arbetslösa att få ekonomiskt stöd för att studera  på vanliga utbildningar.
– Den som är arbetslös måste få den utredning som behövs, sade utredaren Emil Johansson vid dagens LO-seminarium om hur arbetsmarknadsutbildningen ska se ut i framtiden.

LO vill att det ska gå att få aktivitetsersättning även för studier som inte erbjuds av Arbetsförmedlingen.

Enligt Irene Wennemo, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), överväger regeringen en sådan modell. I dag finns en begränsad rätt för vissa arbetslösa att att studera, men då med studiemedel.
– Vi måste skapa bättre ekonomiska förutsättningar för arbetslösa att studera i det reguljära utbildningssystemet. Sedan har vi inte låst oss vid vilken sorts ersättning de ska ha., säger hon.

Lena Hennel