Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO. Foto: Anders Wiklund/TT

Löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän har aldrig varit större. Och skillnadena mellan mäns och kvinnors löner består. Det framgår av LO:s Lönerapport.

De senaste 20 åren har gapet mellan arbetares och tjänstemäns löner ökat. 1994 var skillnaden 4 600 kronor i månaden. Förra året var skillnaden 11 700 kronor vilket betyder att tjänstemännen tjänar 47 procent mer än arbetarna.

I genomsnitt tjänar arbetare 24 900 kronor i månaden och tjänstemännens lön är  36 600.
– Löneskillnaderna har blivit alldeles för stora. Det gäller även skillnaderna i andra anställningsvillkor, som arbetstider och anställningsformer. Sverige är ett av de länder i OECD dä klyftorna ökar mest. Den utvecklingen måste vändas. Vi kan inte acceptera att klyftorna fortsätter växa, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

lön

LO:s Lönerapport bygger på SCB:s lönestrukturstatistik och den kommer en gång om året. Av rapporten framgår att löneskillnaden mellan kvinnor och män är 17 procent. Bland arbetare är gapet mellan kvinnor och män mindre än bland tjänstemän.

Bland arbetare är skillnaden 3 400 kronor i månaden. Bland tjänstemännen skiljer det 8 000 kronor i månaden och den procentuella skillnaden är 24 procent.