Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

European Commissioner for European Neighbourhood Policy and Enlargement, Johannes Hahn speaks during a press conference after talks with Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic, unseen, in Belgrade, Serbia, Friday, Sept. 25, 2015.  Hahn said Friday that the problem with Croatia accusing Serbia of busing migrants to Croatia's border, can be solved only with Croatia reopening its border. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Johannes Hahn. Foto: Darko Vojinovic/TT

Turkiet står i centrum för intresset när EU-kommissionen i dag presenterar sin årliga rapport om läget i kandidatländerna.

Tung kritik väntas mot turkiska myndigheters behandling av oberoende massmedier och den politiska oppositionen. Kritiken är extra känslig med tanke på den gemensamma handlingsplan för att bemöta flyktingkrisen som EU hoppas få Turkiet att gå med på.

Rapporten brukar komma betydligt tidigare under hösten, men har i år försenats kraftigt — något som allehanda bedömare förklarat dels med EU:s ovilja att stöta sig med Ankara, dels med att EU inte velat påverka det turkiska parlamentsval som hölls den 1 november.

Rapporten presenteras av EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn inför EU-parlamentets utrikesutskott klockan 9 på morgonen. Utöver Turkiet omfattas även Serbien, Montenegro, Albanien, Makedonien, Kosovo och Bosnien-Hercegovina av rapporten.

TT