©SCANPIX SWEDEN, 1900. Sexuella trakasserier p arbetsplatsen. Kvinna stÂr vid dator och tangentbord. Manlig arbetskamrat l‰gger sin hand p hennes rumpa/bakdel/skinka/‰nda. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX Code: 50020

Foto: Leif R Jansson/TT

Restaurangchef tafsade anställd på brösten. Nu stämmer DO restaurangen och kräver 125 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer en restaurang i södra Sverige efter att en kvinnlig anställd anmält att hon blivit sexuellt trakasserad av sin chef.

Kvinnan som hade en tidsbegränsad anställning uppger att chefen redan första arbetsdagen försökt att ta henne på brösten. Trakasserierna fortsatte sedan med sexistiska kommentarer, och nedsättande glåpord kopplade till hennes ursprung.

Enligt LO:s jämställdhetsbarometer är det vanligare att personer med tidsbegränsade anställningar utsätts för trakasserier än fast anställda.
– Sexuella trakasserier är tyvärr fortfarande ett stort problem på arbetsmarknaden och inte minst inom restaurangbranschen. Och yngre kvinnor med osäker anställning är i en särskilt utsatt position, säger Marie Nordström, processförare på DO.

DO begär nu 125 000 kronor i diskrimineringsersättning, och 80 000 kronor för förlust av inkomst. Kvinnans chef förnekar samtliga påståenden.

Fakta

• 3 procent av kvinnorna uppgav i SCB/Arbetsmiljöverkets undersökning 2013 att de hade utsatts för sexuella trakasserier de senaste 12 månaderna. Bland männen var siffran 1 procent. • Inom hotell och restaurangbranschen uppgav 5 procent att de blivit sexuellt trakasserade av en chef eller kollega de senaste 12 månaderna.