Det slog gnistor i studion när LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson drabbade ihop i Aktuellt på måndagskvällen.

– Sverigedemokraterna sitter och gör upp med riskkapitalister om vinster i välfärden – trots att Jimmie Åkesson kallar dem girigbukar i TV, sade Karl-Petter Thorwaldsson i början av debatten, vars huvudtema sedan blev just huruvida SD mörkar sin politik och vilseleder arbetarväljare.

Debatten hölls efter flera veckor av intensivt LO-kampanjande i sociala medier, där organisationen angripit Sverigedemokraterna med bredsida efter bredsida. Jimmie Åkesson ifrågasatte med vilken rätt LO agerar på det sättet när var fjärde LO-medlem i dag är SD-sympatisör.

– Det verkliga skälet till att LO gör det här är att Karl-Petter Thorwaldsson inte bara är fackpamp, utan också en av de mäktigaste socialdemokraterna vi har i det här landet … Det är väldigt ohederligt, sade Jimmie Åkesson.

Thorwaldsson: – LO har bedrivit den här sortens kampanjer i alla tider. Det var vi som tog fajten mot nazisterna på 30-talet, Jimmie. Det var vi som tog fajten med kommunisterna på 50- och 60-talen när de skulle ta sig in i fackklubbar. Lika självklart är det idag: att ta fajten för medmänsklighet. Och det finns inget parti i Sverige i dag som för en sådan anti-arbetarpolitik som Sverigedemokraterna gör.

Åkesson skakade på huvudet, men Thorwaldsson fortsatte sin kanonad:

– Sverigedemokraterna vill försämra anställningstryggheten, de vill fortsätta utförsäkra cancersjuka i sjukförsäkringen, och de vill spara 90 miljarder kronor i välfärden de kommande fyra åren – jättelika inskränkningar i det vi kallar välfärd idag! Varför vill du spara just i välfärden, Jimmie Åkesson? Varför? frågade Thorwaldsson, samtidigt som han slog fast att SD-budgeten skulle innebära 290 000 färre välfärdsarbetare i landet.

Åkesson: – Vi sparar inte i välfärden. Vi sparar på invandringspolitiken. … Vi gör massor som gynnar arbetare i det här landet. Det här är ohederlig tramspropaganda som du ägnar dig åt! Du ska inte ägna dig åt det, du ska företräda dina medlemmars intressen.

Thorwaldsson tog fram en lunta med papper.

– Det här är din egen riksdagsmotion i höst. Det här är det du har lämnat in till Sveriges riksdag. Nu sade du just till hela svenska folket att det inte står här i att ni ska spara 90 miljarder i välfärden… Kolla på sidan 159 i er egen motion, så kan du väl se vad som står där!

Åkesson försökte undvika att ta emot luntan, och svarade sedan:

– Men man kan inte läsa en statsbudget och titta på en sida. Du ser ju själv här att det är en jättetjock bibba. Du får läsa hela så ser du vilka satsningar vi gör. … Sex av tio kommer att få det bättre med vår politik.

–Men Jimmie Åkesson: varje gång du röstar i riksdagen om a-kassa, så röstar du för sänkt a-kassa, sade Thorwaldsson.

–Nej.

–Det gör du visst. Om du ska rösta på Moderaternas budget i höst, så blir det ju sänkt a-kassa. Och varje gång du röstar om arbetsrätten, så kommer du med försämringar – du ska utöka undantagen i LAS till fem stycken. Det skulle innebära en jätteförvandling av arbetsmarknaden.

– Att vi väljer att stödja Moderaternas budget är väldigt enkelt. Det är därför att de sparar på invandringspolitiken, nästan åtta miljarder jämfört med den här regeringen, sade Åkesson.

– Du säger inte ens emot om att ni ska spara 90 miljarder i välfärden! Det är 500 välfärdsarbetare bara i Sölvesborgs kommun som då måste gå hem! Det är 4 500 i Blekinge.

SVT:s debattledare frågade då varför LO ägnar sig åt politisk kampanjande, och Thorwaldsson svarade:

–Vi har alltid stridit för våra idéer. Vi tror på alla människors lika värde. 30 procent av våra medlemmar har utländsk bakgrund. 20 procent är födda i ett annat land. 50 procent av de som jobbar i äldreomsorgen i Stockholm är födda i ett annat land. Vi är beroende av invandrarnas arbete. De här [pekar på Åkesson] försöker ju splittra nu mellan svenskar och invandrare på arbetsmarknaden på ett sätt som skulle vara väldigt olyckligt för Sverige. Vi skulle bli ett fattigare land. Jag är orolig för invandring, jag är orolig för flyktingströmmen, men du är ju patologiskt orolig för invandrare, Jimmie! Det är jätteallvarligt, Jimmie, att du inte kan se deras värde!

Åkesson: – Du verkar ju vara patologiskt orolig för sverigedemokrater. Det är därför som ni motarbetar oss och som ni utesluter företrädare för Sverigedemokraterna ur era förbund, och det tycker jag är skamligt.

Thorwaldsson: – Nu kanske inte du är rätt man att tala om uteslutningar. Du har ju uteslutit hela ditt ungdomsförbund!

Åkesson: – Jag tycker att du ska fokusera på att företräda svenska löntagares intressen.

Thorwaldsson: – Vi är bara i början av den här kampanjen. För vi har märkt ett enormt intresse när vi lagt ut de här filmerna vi gjort. Och väldigt många av våra medlemmar vet inte att Sverigedemokraterna ska spara 90 miljarder på välfärden. Vi kommer att se till att våra medlemmar vet vilken politik som Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson står för – på alla områden.

Åkesson: – Då kan man läsa om vår politik i vår budget.

Thorwaldsson: – Den har jag just lämnat över till dig.

LÄS OCKSÅ:

”LO når helt nya grupper med SD-filmer”

LO startar kampanj mot SD