STOCKHOLM 20141017 En kvinna stÂr vid ett hˆj- och s‰nkbart skrivbord och jobbar Foto: Henrik Montgomery / TT / kod: 10060

Foto: Henrik Montgomery/TT

Var tredje svensk kan tänka sig att arbeta till 69 års ålder, enligt en undersökning som Avanza Bank låtit Sifo göra. – Pensionsåldern har diskuterats under många år och 2017 kommer politikerna antagligen att bestämma det här, säger Claes Hemberg, sparekonom vid Avanza Bank, till TT.

I dag kan den anställde ha kvar sitt jobb till 67 års ålder, men enligt ett förslag från socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ska gränsen kunna höjas till 69. Enligt Avanza Banks undersökning kan var tredje svensk tänka sig att arbeta till 69 års ålder. Unga och personer med högre utbildning är mer positivt inställda.
– Men många med lägre utbildning och lägre lön är skeptiska, säger Claes Hemberg.

Han fortsätter:
– Befolkningen är uppdelad i två läger, de som hängt med i diskussionen och de som inte förstår varför. Att det är så uppdelat överraskade mig.

LÄS OCKSÅ: 

Delpensionen – en lyx for vissa

Statens kaka – inte så liten för pensionären

Politiskt spel om ny pensionsålder