Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Leader of Myanmar's opposition National League for Democracy party, Aung San Suu Kyi, with ink still imprinted on the little finger of her left hand after voting Sunday, delivers a speech from a balcony of the NLD headquarters in Yangon, Myanmar, Monday, Nov. 9, 2015. Suu Kyi on Monday hinted at a victory by her party in the country's historic elections, and urged supporters not to provoke their losing rivals who are backed by the military.(AP Photo/Mark Baker)

Aung San Suu Kyi. Foto: Mark Baker/TT

Oppositionsledaren Aung San Suu Kyis parti NLD ser ut att vinna valet i Burma stort och ordföranden för Burmas styrande parti erkänner sig besegrad av och understryker att man kommer att acceptera resultatet i valet.

– Vi förlorade, säger Htay Oo, ledare för regerande USDP och nära allierad med presidenten Thein Sein, enligt Reuters.

Rösträkningen pågår fortfarande och inget officiellt resultat har ännu offentliggjorts. Men enligt preliminära uppskattningar från vallokaler runt om i landet har NLD vunnit med bred marginal, i nuläget ligger man på många håll på över 80 procent, enligt en talesperson för partiet.

Valmyndigheterna planerar att hålla en presskonferens klockan 10.30 svensk tid, och då väntas delresultat tillkännages. Sedan kommer siffrorna att uppdateras under dagen. Preliminära valresultat för landet som helhet dröjer till i morgon medan rösträkningen beräknas vara helt avslutad inom cirka tio dagar.

Att döma av valkretsar som inte var färdigräknade ser en del av de allra mäktigaste politikerna i regerande USDP att förlora sina platser. Partiet bildades av militärjuntan och det leds av pensionerade officerare.

I storstaden Rangoon antyder fredspristagaren Suu, i ett tal från en balkong vid NLD:s högkvarter, storseger. Och partitalesmannen Win Htein hävdar att röstsiffrorna kommer att landa på över två tredjedelar.
– Vi tar mer än 70 procent av platserna runtom i landet, men det har valkommissionen inte officiellt bekräftat än, säger han till AFP.

TT

LÄS OCKSÅ:

Ödesval i Burma

”Ultranationalists are being encouraged by the ruling party”