STOCKHOLM 20151014 Folkpartiets Jan Bjˆrklund under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040

Jan Björklund (FP). Foto: Anders Wiklund/TT

Folkpartiet vill sänka skatten på arbete och höja skatten på fastigheter och miljöförstöring.  – Det låter högst rimligt och bra, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö till SvD.

Folkpartiet vill genomföra en skatteväxling på mellan 50 och 80 miljarder kronor. Bland annat vill man sänka marginalskatten, skatten på arbete och avskaffa värnskatten för att skapa jobb och företagande. Samtidigt vill man se en högre fastighetsavgift, ökad moms och utfasning av ränteavdrag samt ökade miljö- och klimatskatter.

LO-ekonomen Torbjörn Hållö tycker att Folkpartiets utspel går i linje med vad LO förespråkat.
– Det handlar om att den är intäktsneutral. Man höjer lika mycket som man sänker och det ökar möjligheten till att den blir blocköverskridande. Vi har också talat om att det är rimligt att sänka skatt på arbete och höja på miljöförstörande verksamhet och fastigheter, som jag uppfattar det som FP talar om, säger Torbjörn Hållö till SvD.

Däremot är han inte förtjust i tanken på sänkt bolagsskatt.
– Den är redan sänkt och Sverige har en ganska låg bolagsskatt. Det är kostsamt att sänka och är inte prioriterat för oss, säger Torbjörn Hållö.

Inte heller tror han att det är möjligt att få ner marginalskatten till 40 procent, som FP vill.
– Det är naturligtvis inte möjligt, eftersom svensk marginalskatt ligger på 60 procent efter årsskiftet. Men vi är inga stora förespråkare av höga marginalskatter, säger han.

Även finansminister Magdalena Andersson (S) välkomnar Folkpartiets utspel om en blocköverskridande skattereform.
– Det har vi från Socialdemokraternas sida efterfrågat i tio år. Det är klart att vi ser det behovet, säger hon till TT.
– Sverige skulle må bra av fler blocköverskridande överenskommelser.

TT