Annelie Nordström. Foto: annika Af Klercker

Annelie Nordström. Foto: Annika Af Klercker

Efter de senaste attentaten mot flyktingboenden kräver nu fackförbundet Kommunal att ensamarbete förbjuds. Man vill också införa krav på vaket nattarbete.

– Vi kommer kräva förbud på ensamarbete och vaken personal nattetid för våra medlemmar på boendena. Det behövs också en förstärkt arbetsledning. Vi får inte glömma bort att värna om vettiga arbetsvillkor för dem som ska bära upp flyktingmottagandet i praktiken, säger Anneli Nordström, ordförande för Kommunal, i ett pressmeddelande.

Sedan i somras har det brunnit på ett tjugotal flyktingboenden runt om i landet. Det senaste attentaten skedde i Bockaberg söder om Floda där ett tilltänkt flyktingboende förstördes i en brand i lördags. Samtidigt krossades rutor och lappar med rasistisk propaganda sattes upp på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Tranås.

Kommunal har i helgen varit ute på de berörda boendena för att stötta medlemmar och anställda.
– Jag är stolt över Kommunals medlemmar som arbetar för att ge asylsökande och ensamkommande flyktingbarn ett bra mottagande och en trygg första kontakt med Sverige. Det rasistiska attentatet mot boendet i Tranås är hemskt för att det riktas mot barn i nöd. Men det drabbar också alla som jobbar där, säger Annelie Nordström.

Förutom rädslan för bränder och rasistiska attentat vittnar Kommunals medlemmar om besvärliga arbetsförhållanden och en otrygg arbetsmiljö på boendena. Facket håller därför på att ta fram en handlingsplan.
– Det handlar om att vi måste kräva vakter på en del boenden, beroende på hur hotbilden ser ut. Men också krav på att man inte arbetar ensam, och tar bort sovande jour och ersätter den med vakenarbete nattetid, säger Maria Almström, pressekreterare på Kommunal till Arbetet.

– Det här är en bransch som expanderat kraftigt på kort tid. Just nu håller vi på att samla in information från boenden runt om i landet för att se hur vi kan hjälpa våra medlemmar på bästa sätt, säger Maria Almström.