Fotograf: Thomas Carlgren

Per-Arne Andersson. Foto: Thomas Carlgren

Bara en av fyra som deltog i kommunala arbetsmarknadsåtgärder förra året fick jobb. Det visar en rapport som Sveriges kommuner och landsting har gjort.

Kommunernas arbetsmarknadsåtgärder, som förra året kostade över fyra miljarder kronor, handlade mest om att kartlägga arbetssökandes arbetsförmåga, utfärda intyg eller att slussa vidare arbetssökande till andra myndigheter.

Emil Johansson, arbetsmarknadspolitisk utredare på LO, säger till Sveriges radio: 
– Det är en låg siffra, när vi satsar på arbetsmarknadspolitik så är ju syftet att människor ska komma i jobb.

Även Svenskt Näringsliv har synpunkter på rapporten.
– Siffran kunde absolut varit högre, vi vet att det finns andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder där effektivititen är ännu lägre. Men vi måste ha ännu större ambition än att var fjärde kommer i jobb, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert vid Svenskt Näringsliv, till Sveriges radio.

Rapporten från Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar att under förra året hade var fjärde person ett arbete efter avslutad arbetsmarknadsåtgärd som arrangerats av kommuner. 10 procent hade börjat studera.
– 35 000 personer har gått vidare till arbete eller studier efter avslutad insats under 2014, vilket är positivt. Insatserna handlar inte alltid om att få personer i arbete, utan även om att utreda de arbetssökandes arbetsförmåga och utfärda intyg, säger Per-Arne Andersson avdelningschef på SKL i ett pressmeddelande.

Här finns rapporten att läsa i sin helhet.