Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

STOCKHOLM 20150608 Finlands statsminister Juha Sipil‰ hÂller en presstr‰ff efter de bilaterala samtalen p Rosenbad under mÂndagskv‰llen. Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Finlands statsminister Juha Sipilä. Foto: Jessica Gow/TT

Den finländska koalitionsregeringen är på väg att spricka. – Förutsättningarna för att hitta en lösning verkar dåliga, säger statsminister Juha Sipilä (C).

– Det gäller förtroende, inte antalet vårdområden, tillägger han enligt nyhetsbyrån FNB.
Uttalandet görs sedan regeringspartierna återupptagit samtalen, trots att förhandlingarna om en stor vård- och socialförsäkringsreform bröt samman under natten till fredagen. Sipilä har i stridens hetta hotat med att lämna in sin avskedsansökan till presidenten.

På pappret rör konflikten vilket antal vårdregioner Finland ska delas upp i. Sipilä har enligt en FNB-källa lagt fram ett kompromissförslag med 15 vårdregioner, vilket innebär att han backat från sitt ursprungliga krav på 18 regioner. Dessa uppgifter tillbakavisas dock av Sipilä själv.
– Tillsvidare finns det ingenting som jag skulle kunna grunda ett kompromissförslag på, säger han vid lunchtid på fredagen, enligt FNB.

Det konservativa Samlingspartiet, med den förre statsministern Alexander Stubb som ledare, har som utgångspunkt krävt fem vårdregioner. Men i överläggningarna i riksdagen har företrädare för partiet öppnat för en kompromiss på upp till tolv regioner. Bakom striden om antalet regioner döljer sig en förtroendekris mellan regeringspartierna, enligt Sipilä.

Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich är inne på samma spår. ”Det ligger troligen mer bakom den senaste tidens problem än bara denna fråga. Den sittande regeringen ser med andra ord mycket mindre sammanhållen ut än vad man tidigare trott”, skriver han i en kommentar till läget.

Sipilä tillträdde efter Finlands riksdagsval i maj 2015. Han har i samband med hotet om att avgå öppnat dörren för att bilda en ny regering med stöd från andra riksdagspartier. Nyval vill han undvika in i det längsta.

En koalition med det största oppositionspartiet Socialdemokraterna kan dock bli svårt att bilda, inte minst sedan Socialdemokraterna har gått starkt framåt i opinionsmätningarna samtidigt som väljarstödet för högerpopulistiska Sannfinländarna, som sitter med i Sipiläs nu hotade koalition, har rasat markant.

Att bygga upp en ny koalition med hjälp av mindre partier skulle troligen ge en för svag regering, varnar Nordeas von Gerich.