Oslo, Norway 20150604. Bruk av mobiltelefon og nye mobilvaner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / kod 20520

Foto: Gorm Kallestad/TT

Arbetsförmedlingen testar en ny, digital, metod för att hjälpa nyanlända att kartlägga och värdera sin kompetens redan på anläggningsboendet. Tanken är att bättre utnyttja tiden i väntan på en bostad, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Metoden består av en ny digital applikation som används på prov i sex län. Tjänsten är tillgänglig via mobiltelefon, läsplatta eller dator. Tanken är att ge nyanlända en chans att kartlägga sin kompetens och lära sig mer om svensk arbetsmarknad så tidigt som möjligt.
– På så sätt är de mer förberedda, och kan lättare staka ut vägen till ett arbete, när det är dags att flytta till en kommun och skriva in sig i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, säger Marie Klasson, projektledare på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Målgruppen är personer som har fått uppehållstillstånd, men som ännu inte tagits emot i någon kommun.

Det handlar om en molnbaserad tjänst, där nyanlända på sitt eget språk kan skriva in utbildning, yrkeserfarenhet och skapa ett digitalt cv. Utifrån sitt cv kommer personen att kunna gå vidare och göra en yrkeskartläggning med hjälp av ett antal frågor.

Projektet, som är ett försök, pågår i sex län: Kronoberg, Kalmar, Östergötland, Södermanland, Gävleborg och Norrbotten.