Tobias Baudin och LO laddar för val – igen. Foto: Claudio Bresciani

Tobias Baudin. Foto: Claudio Bresciani

LO beklagar att den fria etableringsrätten inom vården inte rivs upp. Men man hoppas samtidigt att de borgerliga ska tolka det som en utsträckt hand. Från borgerligt håll avböjs emellertid inviten.

Frågan om vinster i välfärden fortsätter att förfölja regeringen. En riksdagsmajoritet har tidigare sagt nej till att ta bort den fria etableringsrätten som gör det möjligt för privata företag att själva bestämma om och var de vill starta en vårdcentral, en bärande del av lagen om valfrihet – lov. Under tisdagen den 3 november gav civilminister Ardalan Shekarabi (S) besked om att regeringen lägger ned sina försök att avskaffa den regeln. Frågan plockas bort ur den statliga utredningen om vinster i välfärden som leds av Malmös förre kommunalråd Ilmar Reepalu.

Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, beklagar att den fria etableringsrätten inte skrotas.
– Från LO:s styrelse tycker vi att tvångs-lov är ett väldigt dåligt system. Det bygger på företagens valfrihet att fritt etablera sig precis vart man vill i Sverige. Vi tycker att det ansvaret ytterst ska ligga på politikerna. Det är helt fel precis som det fria skolvalet är helt fel.

Tobias Baudin betonar emellertid att han inser att det parlamentariska läget är komplicerat. Ardalan Shekarabi siktar nu, enligt Dagens Nyheter, på att utredningen ska få en mer ”blocköverskridande karaktär”. Tobias Baudin tycker att det är riktigt.
– Regeringen måste försöka hitta de överenskommelser man kan i riksdagen. Vi hoppas att så mycket som möjligt av det den ursprungliga politiken ska bli verklighet.

Tobias Baudin uppfattar civilministerns ord som en förhandlingsinvit till de borgerliga partierna.
– Ja, jag tolkar det som en del av en större förhandling, en förhandling som går ut på att i alla fall göra situationen bättre än den vilda västern som vi har i välfärden idag. Där hoppas jag att regeringen kan få igenom så mycket som möjligt.

Men enligt Emil Källström, Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson, finns det i dagsläget inget att förhandla om. Att inte försöka ta bort etableringsrätten räcker inte som invit.
– Att regeringen gör det riksdagen vill ser jag inte som en utsträckt hand. Det ser jag som ett hygienkrav.

Han ”utgår” ifrån att inget av förslagen i Ilmar Reepalus utredning, som ska vara klar 1 november 2016, kommer att bli verklighet. Det kommer inte att finnas något stöd i riksdagen, menar han.
– Vi behöver titta på hur kvaliteten ska stärkas och långsiktigheten säkras. Men vi behöver inga revolutioner på det här området.

Lena Hennel