På söndag går Burma till val, men alla kommer inte att kunna använda sin röst. Röstlängderna saknar många namn, och flera grupper — till exempel politiska fångar — får inte rösta alls.

Glada kampanjarbetare gör entré i takt till en svängig vallåt som basuneras ut från högtalare på ett bilflak. Fredspristagaren Aung San Suu Kyis Nationella demokratiförbundet (NLD) intar Rangoons gator med stor entusiasm.

Aung Moe Lwan, 42 år, tittar på. Han satt tidigare fängslad med flera av partiets medlemmar, och har i dag svårt att lita på vad han ser.

– Jag oroar mig för huruvida det här kommer att bestå. Det kan förändras när som helst, jag litar inte på regeringen.

Innan Aung Moe Lwan greps var han engagerad i civilsamhället och vårdade hiv-patienter på ett kloster. Under den så kallade saffransrevolutionen 2007, då en våg av protester riktades mot den styrande militärjuntan, kom regimen och fängslade munkar och NLD-anhängare. Till slut tog de även honom.

– Jag dömdes till åtta år och tillbringade fyra av dem i fängelse.

Aung Moe Lwan släpptes 2011. Sedan dess har Burma frigett hundratals politiska fångar. Men samtidigt sitter över 400 personer nu och väntar på åtal och rättegång, enligt stödorganisationen Assistance Association for Political Prisoners Burma (AAPP).

På AAPP:s kontor sitter den före detta politiske fången och studentaktivisten Htin Aung, som beviljades amnesti 2011. Nu vill han rösta, men vet fortfarande inte om det går.

– Jag väntar på att mitt namn ska dyka upp i röstlängden.

Han kan få vänta förgäves. Valkommissionen har fått stark kritik för brister i röstlängderna. Namn är felstavade eller saknas helt. Det står också klart att vissa grupper undantas. Av alla röstberättigade befaras mer än tio procent inte få rösta, säger Shantana Shahid på Svenska Burmakommittén.

– De mest utsatta är folkgruppen rohingya och människor i konfliktområden som Kachin och norra Shanstaten, migrantarbetare och flyktingar som befinner sig utomlands och de som är politiska fångar.

I dag är Aung Moe Lwan fri men minnen av rädsla, slag och tortyr finns kvar. Han ska rösta, och funderar mycket på vad utgången blir.

– Om NLD vinner kan de ta bort systemet med politiska fångar. Men vi vet å andra sidan inte om de lyckas organisera en regering efter valet.

Hur ska du rösta?

– Jag röstar på NLD.

– Jag oroar mig för huruvida det här kommer att bestå. Det kan förändras när som helst, jag litar inte på regeringen, säger den före detta politiska fången Aung Moe Lwan som fängslades 2008.

Politik i Burma

Fakta: Politiska fångar i Burma

Drygt 1 100 politiska fångar har frigivits i Burma sedan maj 2011.

Men under augusti månad 2015 satt fortfarande ett hundratal fängslade — och ytterligare ca 400 personer väntar på åtal och rättegång.

I slutet av september satt 96 politiska fångar fängslade i Burma, och 466 aktivister väntade på rättegång på grund av sina politiska aktiviteter. Under samma månad släpptes 15 personer.

Fångar, inklusive politiska fångar, får inte rösta i valet.

Källa: Sveriges ambassad i Bangkok, Assistance Association for Political Prisoners Burma och Svenska Burmakommittén.

Fakta: Suu Kyi och NLD

Aung Sang Suu Kyi, född 1945, personifierar den politiska oppositionen i militärstyrda Burma. Hon satt i husarrest 1989—1995 och 2000—2010.

I valet 1990, då det första på 30 år, vann hennes parti NLD en jordskredsseger. Men militärjuntan vägrade lämna ifrån sig makten och oppositionen förföljdes.

2010 hölls åter val, som dock bojkottades av NLD. Året därefter började militären släppa ifrån sig en del av makten och i fyllnadsvallen 2012 valdes Suu Kyi in i parlamentet.

Efter valet den 8 november ska det nya parlamentet utse ny president. Suu Kyi kan inte bli vald, eftersom det enligt författningen är förbjudet för personer med utländska barn eller makar att inneha ämbetet. Hennes barn har utländska medborgarskap.

Suu Kyi fick Nobels fredspris 1991.