Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

STOCKHOLM 20150924 Karl-Johan Persson, vd och koncernchef, presenterar H&M:s delÂrsrapport fˆr tredje kvartalet 2015 under en presstr‰ff p huvudkontoret i Stockholm. Foto: Jonas EKstrˆmer / TT kod 10030

Karl-Johan Persson, vd och koncernchef, H&M. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Villkoren för 1,6 miljoner textilarbetare runt om i världen håller på att förändras. H&M har skrivit under ett globalt ramavtal.

– Det här avtalet är ett nytt kapitel i relationen mellan den globala fackföreningsrörelsen och H&M. Det är början på en större facklig anslutning inom textilindustrin och en dialog mellan arbetare och företag för en tryggare arbetsmiljö och införandet av en levnadslön, kommenterar Industri Alls generalsekreterare Jyrki Raina uppgörelsen i ett pressmeddelande.

H&M:s vd Karl-Johan Persson ser också fördelar med att införa en levnadslön.

– Vi tror att uppgörelsen med Industri All och IF Metall bidrar till att skapa stabila inköpsmarknader, säger han i ett pressmeddelande.

Svenska IF Metall har spelat en aktiv roll i förhandlingarna av avtalet som slutits mellan H&M och Industri All.

Det globala ramavtalet täcker 1,6 miljoner arbetare på 1900 fabriker som producerar åt den svenska klädjätten.

I uppgörelsen finns en överenskommelse om hur övervakningen ska ske över de på de fabriker som H&M anlitar. Genom att inrätta särskilda övervakningskommittéer, där fack och arbetsgivare ingår ska de problem som uppstår mellan arbetsgivare och anställda i första hand lösas lokalt. Men går inte det ska hanteras tas upp på en nationell nivå.

– Det är ett unikt system, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Genom detta system ska fackliga i Kambodja, Bangladesh, Burma och Turkiet, erbjudas utbildning i arbetsmiljöfrågor.

Läs mer om förhandlingarna här ”H&M nära globalt ramavtal”.

Industri All

Industri all är ett globalt fack där industrifack från 140 länder med sammanlagt 50 miljoner medlemmar ingår. De svenska fack som ingår är IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Pappers, Nordic IN och Elektrikerförbundet.