Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Foto: AP

Foto: AP

Det kan inte uteslutas att den ryska flygplanskraschen i Sinai orsakades av en terroristattack, säger Kreml. Enligt flygbolaget berodde kraschen varken på mänskliga misstag eller tekniska fel.
– Den enda trovärdiga förklaringen är att olyckan inträffade på grund av påverkan utifrån, säger Aleksandr Smirnov, ställföreträdande chef för flygbolaget Kogalymavia, enligt BBC.

Spekulationerna om vad som orsakade den värsta flygolyckan i rysk historia har varit intensiva — och lär inte minska efter hans uttalanden. Utredare säger att planet slets sönder i luften, något som enligt flygbolaget omöjligen kan inträffa på grund av tekniska fel. Piloterna hade inte ens tid att slå larm.

– Besättningen tappade fullständigt kontrollen över planet och därför gjordes inga försök att ta kontakt och rapportera om nödsituationen ombord, säger Smirnov enligt AFP.

Anhängare till extremistgruppen Islamiska staten (IS) i Sinai har tagit på sig skulden, men uppgifterna har tidigare avfärdats av Ryssland. Enligt en talesperson för Kreml kan det dock inte uteslutas att det rör sig om en terrorattack, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Vi kan just nu inte utesluta några teorier, säger Dmitrij Peskov, talesperson för president Vladimir Putin.

Putin själv säger att Ryssland kommer att göra allt för att ta reda på orsaken till olyckan.

– Det här är en enorm tragedi, säger han enligt Interfax.

Samtliga 224 passagerare ombord på Airbus A-321-planet omkom när det störtade i den norra delen av den oroliga Sinaiöknen, 23 minuter efter starten från turistorten Sharm el-Sheikh.

Under måndagen landade ett plan med kvarlevorna efter 144 av offren i S:t Petersburg, där arbetet med att identifiera offren har inletts.