STOCKHOLM 20120213 Anders Weihe, TEKO och ledarmöter på Industrirådets möte håller pressträff på biograf Scandia på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

Anders Weihe. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inte oväntat tycker arbetsgivarna att lönekraven från Facken inom industrin ligger för högt. Arbetsgivarna vill ha en rejäl nedväxling av löneökningarna. Arbetsgivarsidan har olika uppfattningar om vad som är en vettig avtalslängd.

Tidigare under måndagen presenterade Facken inom industrin sina lönekrav; 2,8 procent, en lägsta löneökning på 450 kronor, fasta ersättningar ska öka med 2,8 procent samt en vilja att lägstalönerna ska behålla sitt värde i förhållande till utgående löner.
– Det är ett alldeles för högt krav. Med de här kraven är facken inne på att ytterligare försämra industrins konkurrenskraft och den har kontinuerligt blivit sämre sedan 2008. Arbetskraftskostnaden har ökat mer än i övriga EU. Den utvecklingen måste vi vända nu, säger Anders Weihe, förhandlingschef hos Teknikföretagen.

Han hänvisar till att fack och arbetsgivare i samband med avtalsrörelsen 2013 var överens om att reallönen ökat mer än väntat. Samtidigt är produktivitetsutveckling på noll och det ger sämre konkurrenskraft och lägre sysselsättning.

För Facken inom industrin är den internationella konkurrenskraften en utgångspunkt när man formulerat sitt bud. Facken anser att konjunkturen förbättrats något. Det förstår inte Peter Jeppsson, avtalsansvarig hos Svenskt Näringsliv. I ett pressmeddelande säger han:
– Svenska företags konkurrenskraft har försämrats under ett antal år då vi kostat på oss för höga löneökningar. Vi befinner oss fortfarande i slutet av en lågkonjunktur som blivit mer utdragen än den behövt bli, bland annat för att kostnadsökningarna varit för stora.

Han tillägger att det behövs en betydande nedväxling av löneökningstakten.

Hos Industriarbetsgivarna är vd Per Hidesten inne på samma linje. I ett pressmeddelande säger han:
– Facken inom industrin lägger fram krav på 2,8 procent samtidigt som vi har 0 procents inflation i Sverige.
– Svensk industri har tappat i konkurrenskraften. Vi måste komma överens om ett löneavtal som stärker konkurrenskraften.

Teknikföretagens Anders Weihe vill inte säga vad som är en rimlig löneökning.
– Det får vi förhandla om. Det behövs en lägre nivå för att stärka vår konkurrenskraft, säger han.

Facken vill ha ett ettårigt avtal. Svenskt Näringslivs Peter Jeppsson argumenterar för ett treårigt avtal för att det är mer överskådligt. Även Industriarbetsgivarna vill ha ett långt avtal. Per Hidesten att det behövs långsiktiga spelregler. Teknikföretagens Anders Weihe dock med facken om avtalsperiodens längd.
– Det kan vara klokt med en kort avtalsperiod eftersom läget är så svårbedömt – med både flyktingkatastrof och utvecklingen i Kina, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Industrifackens lönekrav: 2,8 procent

10 grupper som kan kräva lite mer i lön