Rosa Liksom. Foto: Foto: Pekka Mustonen

Rosa Liksom. Foto: Foto: Pekka Mustonen

”Försök nu klara er”. Det är Skyddsnätverkets möte och kontaktpersonen ställer de vanliga frågorna: Hur har det gått för mamma, använde hon heroin? Har mormors våld hållits inom rimliga gränser?

I Rosa Liksoms Sånt är livet, på svenska i veckan, är kortnovellerna kondenserade och drastiska; en släktkrönika på några rader.

Anni Ylävaara, alias Rosa Liksom, född i finska Övertorneå, är en bästsäljande Finlandsskildrare som 2013 belönades med Finlandiapriset för Kupé nr 6.

Hon skriver i Sånt är livet om arbetslösa, utmattade, om människor i ett utanförskap med egen logik. Hon kopplar ihop stort och smått, som den prostituerade kvinnan med den stinkande soppåsen.

En svart humor visar sig, som i den längsta berättelsen – fem sidor – om mannen som åker från Bryssel för att renovera arvestugan i lappländska Kittilä.

Trots stärkning medelst kaffe, allt från macchiato via kaffe ållé till tjäraktig kask på gammal sump (för att hedra salig far) blir det bara oreda av bråtet och onda blickar från kaffebönorna. Han sätter stugan i brand och återvänder till underbara kaféernas Bryssel.

kortprosa

santarlivet

Sånt är livet

Rosa Liksom

översättning: Janina Orlov

Wahlström & Widstrand