Foto: fredrik Sandberg

Foto: Fredrik Sandberg

En trappa upp från Gothia Towers hotellobby i Göteborg, i myllret av bokmässebesökare står Sofia Hansson lugn och välkomnande i konferensreceptionen.
– Jag är konferensvärdinna och delvis floormanager men jag måste vara beredd på att svara på frågor om allt som händer i övrigt både från mässbesökare och hotellgäster.

1 200 hotellrum, över 60 konferenslokaler, fem restauranger, den här veckan bokmässa med nästan 100 000 besökare, nästa vecka nya mässor. Gothia Towers är som en egen värld.

Sofia Hansson tar hissen till våning 28 för att kolla att allt är i ordning för den kund som bokat sin konferens med utsikt över Liseberg och halva staden.
– Våra lokaler är väldigt flexibla. I kongresshallen kan gästerna ha före­läsning och medan de byter om till middagen hissar vi upp gradängerna så de kommer tillbaka till en bankettsal.
Sofia vill bli floormanager på heltid och jobba med större projekt med upp till 2 000 deltagare.
– Nu har jag börjat med 200–500 personer, det räknas som lite mindre projekt.

En projektledare bokar och sedan är det floormanagern som ansvarar för själva driften på plats och all intern kommunikation mellan de olika avdelningarna. Och det är många inblandade i varje projekt.
Det är lätt att gå vilse för den som är här för första gången och en central uppgift är att skylta och stå mitt i händelsernas centrum och hänvisa.
– Jag har koll på passagerna, så att inte ett sällskap krockar med ett annat när det är lunch. Jag förutser problemen innan de uppstår.

Var brinner det mest, vad ska jag prioritera?  Sofia trivs med blandningen av administration, att vara bland gäster, möblera när det behövs, ha mycket i huvudet samtidigt och kunna prioritera.
– Bra feedback från kunden, det blir jag väldigt peppad av.

Just nu är det en strid ström av författare som ger enskilda intervjuer i olika mindre rum.
– Vi försöker behandla kändisar precis som vanligt. Just under bokmässan är de fler än normalt.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om Sofia Hansson 24 år, konferensvärdinna och floormanager på Gothia Towers i Göteborg sedan ett år och tre månader. Utbildning: Samhällsprogrammet med internationell inriktning, ett år på yrkeshögskolan i Göteborg: Reception, konferens- och housekeepingansvarig. Tidigare jobb: På förskola, på Liseberg, i butik. På restaurang i Schweiz. Bäst med jobbet: Att det är så varierat. Sämst med jobbet: Jag vet faktiskt inte, ja kanske att det kan bli väldigt mycket eftersom vi har många stora projekt samtidigt. Då är det bra med floormanagers som har överblicken. Eget yrkesknep: Expert på post-it lappar, de sitter överallt när jag står i receptionen. Om floormanager Lön: För en konferensvärd på Gothia Towers är genomsnittslönen 21-22 000. Ansvarstillägg utifrån den tid personen jobbar som floormanager. En floormanager på heltid har en snittlön på 24 000. Utbildning: Varierar. Framtidsutsikter: Hotellbranschen överhuvudtaget ser ljus ut. Inte minst i år har branschen gått bra. Facket menar att stora konferenser med 1 000–2 000 deltagare ofta hamnar i andra länder. Men på Gothia Towers ökar det segmentet mest. Källor: Hotell- och restaurangfacket, Gothia Towers