Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Claudio Bresciani / TT

Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: Claudio Bresciani / TT

Halva biståndsbudgeten – motsvarande omkring 20 miljarder kronor – kan komma att gå till flyktingmottagande i Sverige nästa år. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) i en intervju i Dagens Industri.

Sverige står inför kostnadsökningar för flyktingmottagandet på upp till 70 miljarder kronor de närmaste två åren, enligt DI. I det läget har regeringen aviserat att mer pengar kan komma att tas ur biståndsbudgeten, något Arbetet Global rapporterade om i förra veckan.

I fredagens DI säger Magdalena Andersson att det nu kan bli tal om att föra över så mycket som halva den totala biståndsbudgeten, det vill säga omkring 20 miljarder kronor, till flyktingmottagandet.

– Annars får vi spara mer på annat i stället, säger Magdalena Andersson, som samtidigt öppnar för ”fler kompromisser” i förhandlingar med de borgerliga partierna.

Reaktionerna på utspelet från landets biståndsorganisationer lät inte vänta på sig.

https://twitter.com/Sofia_Tuvestad/status/660016301310627840

Vänsterpartiets Hans Linde var kritisk.

Även Moderaternas ledamot i riksdagens utrikesutskott – som tycks ha varit en av adressaterna för utspelet – höjde förvånat på ögonbrynen.

Som Arbetet Global tidigare rapporterat om är Sverige redan det OECD-land som tar störst andel av biståndsbudgeten för att finansiera flyktingmottagande i det egna landet. En höjning av andelen till 50 procent skulle sannolikt göra Sverige till ett extremfall.

LÄS MER: Och det svenska biståndet går till… Sverige!