Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

En demonstrant håller upp en bild på den saudiske bloggaren Raif Badawi i Wien. Foto: AP/Hans Punz

En demonstrant håller upp en bild på den saudiske bloggaren Raif Badawi i Wien. Foto: AP/Hans Punz

Saudiske bloggaren Raif Badawi får EU-parlamentets finaste pris för 2015. Nu manas Saudiarabien att sluta piska — och släppa honom fri.

Beskedet att Badawi korats till årets Sacharov-pristagare mottogs med en lång stående applåd i sessionssalen i Strasbourg på torsdagen.

– En exceptionellt modig man och en förebild som dragit på sig ett av de värsta straffen man kan. . . Jag fordrar härmed att Saudiarabiens kung omedelbart ska benåda herr Badawi så att han kan komma hit och hämta sitt pris, sade talman Martin Schulz.

31-årige Badawi sitter fängslad sedan 2012, dömd till tio års fängelse, böter och tusen piskrapp sedan saudiska myndigheter ansett att han ”smädat islam”. Fallet har upprört många och skapat politiska kontroverser — inte minst mellan Sverige och Saudiarabien, som i vintras reagerade skarpt på att utrikesminister Margot Wallström (S) kallat straffet för ”medeltida”.

Badawis hustru Ensaf Haidar befinner sig i Kanada med parets tre barn.

– Jag är väldigt glad över den här utmärkelsen. Det är budskap till honom om hopp och mod. Raif är inte skyldig, sade hustrun till AFP på torsdagen.

Sacharov-priset för tankefrihet är döpt efter den sovjetiske kärnfysikern och fredspristagaren Andrej Sacharov och har delats ut sedan 1988.

Utöver Badawi var i år även oppositionen i Venezuela och den mördade ryske politikern Boris Nemtsov nominerade till priset.

 

 

 

Fakta: Sacharov-priset

EU-parlamentets Sacharov-pris för tankefrihet har delats ut sedan 1988, då sydafrikanske antiapartheidkämpen — och sedermera presidenten — Nelson Mandela prisades. Här är de senaste årens vinnare:
  • 2006: vitryske oppositionspolitikern Aljaksandr Milinkevitj.
  • 2007: människorättsaktivisten Salih Mahmoud Osman från Sudan.
  • 2008: kinesiske dissidenten Hu Jia.
  • 2009: ryska människorättsorganisationen Memorial.
  • 2010: kubanske dissidenten Guillermo Farinas.
  • 2011: människorättsaktivisterna Asmaa Mahfouz (Egypten) och Razan Zaitouneh (Syrien), libyske politikern Ahmed al-Senussi, syriske satirtecknaren Ali Farzat samt framlidne tunisiske grönsakssförsäljaren Mohamed Bouazizi.
  • 2012: människorättsadvokaten Nasrin Soutoudeh och regissören Jafar Panahi från Iran.
  • 2013: utbildningsaktivisten Malala Yousafzai från Pakistan.
  • 2014: läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa.
  • 2015: saudiske bloggaren Raif Badawi.