Transport är hoppfulla om att förhandla på egen hand. Pappers, Handels och Hotell och restaurangfacket har ännu inga besked att ge om sitt avtalsagerande.

-Vi har alltid kunnat stå på egna ben. Jag tror inte det innebär någon försvagning att vi förhandlar utan LO-samordning, säger Lars Lindgren, Transports ordförande.

Transport ser det som en möjlighet att förhandla utan att snegla på industrins löneuppgörelse. Lars Lindgren säger att industrins avtal styrt alldeles för hårt tidigare.

-Vi får prova oss fram så får vi se var vi hamnar. Det blir ett test på något nytt. För oss finns inte märket. Samtidigt är de flesta ansvarsfulla och kommer inte plocka ut hur mycket som helst, säger Transports ordförande.

Arbetet har tidigare berättat att facken i 6F kommer att samarbeta i avtalsförhandlingarna. GS, Livs och IF Metall  har sin samordning inom ramen för Facken inom industrin. Pappers kommer bestämma sig på förbundsmötet 19-20 november.

-Vi ska agera som en fackförening, säger Matts Jutterström, Pappers ordförande.

För Pappers är det viktigt att ha med sig LO:s gemensamma mål för tiden fram till 2028 i förhandlingarna. Och förhandlingsombudsman Pontus Georgsson vill ha en kort avtalsperiod.

-För att hinna nå de gemensamma målen måste vi samarbeta, säger han.

Hotell- och restaurangfacket meddelar att man analyserar situationen sedan LO-samordningen brakat ihop. Handels säger att de inte har några kommentarer att ge.

Kommunal skriver i ett uttalande att kraven om undersköterskor står fast. Och Kommunal anser sig ha stark medvind även utan LO-samordningen.