Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

De europeiska länderna fortsätter att klä in sina gränser med staket. Nu ansluter Österrike som vill bromsa flyktingströmmen med ett stängsel vid gränsen mot EU-grannen Slovenien.

Schengenländerna Österrike och Slovenien har fungerat som transitländer för tiotusentals människor som flyr genom Europa i hopp om en bättre framtid. Nu meddelar Österrikes inrikesminister Johanna Mikl-Leitner att landet kommer att bygga ett staket vid den slovenska gränsen.

– Det handlar om att säkerställa en ordnad och kontrollerad inresa i vårt land, inte om att stänga gränsen, säger hon i en intervju med mediebolaget Oe1.

Förra veckan fick ministern kritik efter att hon sagt att det är dags för EU att bygga ”fortet Europa”. Men socialdemokraterna, som sitter i koalition med ministerns konservativa parti, tycks hålla med Mikl-Leitner om att ett staket är en bra idé, enligt nyhetsbyrån AFP.

Över 700 000 människor har hittills i år korsat Medelhavet för att fly till Europa, enligt FN.

Många kommer från länder som Irak, Syrien och Afghanistan och har siktet inställt på norra Europa.

EU-landet Ungern har byggt stängsel vid flera av landets gränser, men Tysklands förbundskansler Angela Merkel menar att gränsstaketen är meningslösa eftersom flyktingarna hittar andra vägar in i Europa.

700 000 flyr över havet

700 000 flyr över havet. Över 562 000 personer, de flesta på flykt från länder som Irak, Syrien och Afghanistan, har nått Greklands kust medan omkring 140 000 tagit sig till Italien. De flesta försöker sedan ta sig vidare norrut i Europa.