Tjänstemannafacken i industrin betonar märkets betydelse och industrifackens roll efter LO-samordningen sammanbrott. En viss oro finns för att avtalsrörelsen kommer bli mer orolig än vanligt.

-Att det inte blir någon LO-samordning får ingen omedelbar effekt. Vi i Facken inom industrin fortsätter våra förberedelser som planerat, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef hos Sveriges Ingenjörer.

Tanken är att Facken inom industrin ska lägga fram sina krav och sina löneanspråk på måndag – 2 november. Och det är deras löneavtal som brukar tjäna som märke för alla andra på arbetsmarknaden. Efter LO-samordningens sammanbrott har dock flera LO-förbund sagt att de inte längre är bundna av industrins lönemärke.

-Risken finns att avtalsrörelsen blir stökigare nu och på kort sikt kan en del grupper ta ut högre löneökningar än industrin, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, som anser att samordningen inom Facken i industrin är mer betydelsefull sedan LO:s samordning inför avtalsrörelsen havererat.

Samtidigt säger han att de allra flesta fack håller på industrins lönemärke och tror på att det ger den bästa löneutvecklingen.

-Vi måste värna den internationellt konkurrensutsatta sektorn och se till att löneökningarna är långsiktigt hållbara och det är bara märket som skapar sådana löneökningar, säger Niklas Hjert.

Camilla Frankelius hos Sverige Ingenjörer säger att det är svårt att förutse vad som ska hända i avtalsrörelsen och hon pekar på att det alltid brukar finnas LO-förbund som ifrågasätter industrins lönenormerande roll.

-Vår uppfattning är att märket har samma betydelse som tidigare.

Och Unionens Niklas Hjert tror att märket i stor utsträckning kommer att styra lönepåslagen för andra.

Industrifacken

Fakta: I Facken inom industrin ingår Livs, GS, IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer.