En sjuksköterska i värmländska Torsby beordrades till extraarbete en fredagskväll och tvingades ta med sig sitt barn till arbetet. Hon hade ingen barnpassning, men måste lyda order, skriver tidningen Vårdfokus.

Sjukhuset i Torsby har sjuksköterskebrist, liksom många andra vårdinrättningar i landet. Lina Börjesson som arbetar på avdelningen för kirurgi och ortopedi har tagit många extra pass när läget varit akut. Vid fler än 250 tillfällen har Lina och hennes kolleger ställt upp.

Men nyligen beslutade landstinget att dra in den 100-lapp i timmen som sjuksköterskorna hade vid extra arbetspass. Då fick Lina Börjesson och hennes kolleger nog och förklarade att de inte längre ställde upp på frivilligt extraarbete.

Beskedet lämnade de i torsdags i förra veckan. Dagen efter beordrades Lina Börjesson in av sin chef till kvällspasset. Trots att hon inte kunde ordna barnpassning skulle hon infinna sig.

– Jag kände mig uppgiven. Det är inte roligt att behöva ta med sig sin son till jobbet. Det är ju förenat med vissa risker, säger Lina Börjesson till tidningen Vårdfokus.

Hennes son fick sitta en och en halv timme ensam i personalutrymmet medan hans mamma skötte patienterna. Samtidigt var hon orolig eftersom det finns massor av bakterier och många maskiner på en vårdavdelning.

Lyckligtvis hade Lina Börjesson kontaktat Vårdförbunden innan hon åkte hemifrån. Enligt fackets tolkning kan arbetsgivaren inte kalla in en småbarnsförälder ens i akuta fall om barnpassning saknas.

Det meddelades sjukhusledningen, som avbröt Linas arbetspass efter en och en halv timme.

Lina Börjesson har inget emot att hennes situation blir omskriven i media.

– Sjuksköterskebristen måste uppmärksammas, den är skrämmande och tas inte på allvar, säger hon till tidningen Vårdfokus.